-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSindicatele din CEO, convocate la Ministerul Energiei să afle când se închide compania

Sindicatele din CEO, convocate la Ministerul Energiei să afle când se închide compania

O ședință care ar putea fi crucială pentru soarta Complexului Energetic Oltenia (CEO) este programată joi la sediul Ministerului Energiei.

Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia au programată o întâlnire în București, la sediul Ministerului Energiei. Va avea loc Comisia de Dialog Social din cadrul Ministerului Energiei în care se vor purta discuțiile finale pe marginea Ordonanței de Urgență privind decarbonizarea.

Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia vor să se asigure că ministrul Energiei, Virgil Popescu, va respecta câteva promisiuni față de liderii din CEO. Este vorba de anumite modificări aduse OUG care vizează continuitatea activității grupurilor pe bază de cărbune până în momentul în care vor fi puse în funcțiune blocurile energetice pe gaze naturale. De asemenea, se dorește acordarea venitului de completare pentru o perioadă de 4 ani și pentru angajații Complexului Energetic Oltenia.

Solicitările sindicatelor din CEO

Solicitările pe care federațiile sindicale din Complexul Energetic Oltenia le vor transpuse în conținutul OUG privind decarbonizarea sunt următoarele:
„1) Eliminarea din texul ordonanței a expresiei (dezafectare ireversibilă)
2) Neînchiderea capacităților de producere a energiei pe bază de cărbune, decât în momentul funcționărilor centralelor pe gaz
3) Adaptarea O.U.G pe planul de restructurare al C.E.O, termenul de închidere 2032 nu 2030.
4) Funcționarea în regim de siguranță a S.E.N; posibilitatea pornirii grupurilor oprite prin programul de decarbonare în situația unei crize energetice

Modificarea OUG referitoare la venitul de completare, astfel încât acesta să fie pe o perioadă de 4 ani, cu o valoare a salariului mediu pe toată durata celor 4 ani ( nu ca până acum ) și cu păstrarea condițiilor de grupă pe toată această perioadă. Plăți compensatorii mult mai mari decât cele acordate în perioada anterioară.”, conform unei adrese pe care sindicatele au transmis-o Ministerului Energiei.

OUG privind decarbonarea decide calendarul închiderii CEO

Este de precizat că Ordonanța de Urgență privind decarbonizarea va stabili datele exacte ale închiderii capacităților de producție a energiei electrice pe bază de cărbune. Cea mai afectată companie din acest punct de vedere va fi Complexul Energetic Oltenia. De altfel, OUG privind decarbonizarea trebuie să fie compatibilă cu Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia aprobat de către Comisia Europeană în primăvara acestui an.

Ministerul Energiei poate eventual să accelereze procesul de închidere a Complexului Energetic Oltenia prin OUG privind decarbonizarea. De altfel, Planul de restructurare propune închiderea a jumătate din grupurile pe bază de cărbune până în 2026 și a mai mult de jumătate din carierele miniere. Până în 2026 vor rămâne sub 5.000 de angajați, față de 11.600 câți sunt în momentul de față. Planul menționează că ultimul grup pe cărbune se va închide în 2032. OUG privind decarbonarea reduce cu doi ani termenul respectiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS