0.6 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO a pus în funcțiune și al 7-lea grup energetic

CEO a pus în funcțiune și al 7-lea grup energetic

Complexul Energetic Oltenia (CEO) se întoarce la vremurile bune, în ceea ce privește producția de energie electrică.

Produce energie electrică la capacitatea de acum 5-6 ani de zile. A fost pus în funcțiune în premieră în ultimii ani al șaptelea grup energetic pe bază de cărbune. În momentul de față, Sucursala Electrocentrale de la Rovinari are pornite 3 grupuri energetice, la Termocentrala Turceni sunt în funcțiune 2 grupuri energetice, iar la termocentralele Craiova 2 și Ișalnița câte un grup energetic.

Potrivit Complexului Energetic Oltenia, la Termocentrala de la Rovinari sunt în funcțiune blocurile energetice numerele 3, 4 și 7. La Termocentrala de la Turceni produc energie pe bază de cărbune grupurile energetice numerele 5 și 7. De asemenea, la Termocentrala Craiova 2 este pornit blocul energetic numărul 1, iar la Sucursala Electrocentrale Ișalnița blocul energetic numărul 7. Producția se apropia luni de 1.600 de MWh, un record al ultimilor ani, iar livrările de peste 1.400 de MWh. Energia produsă de termocentralele pe cărbune are un procent de 23% din total producție națională.

Producție mai mare, mai mulți bani pe CO2

Complexul Energetic Oltenia a angajat în luna mai a acestui an 600 de persoane pentru a crește producția de energie electrică. Sutele de angajați au fost încadrați în sectorul minier pe posturi de lăcătuș-mecanic, electrician și sudor. Astfel, a fost posibilă creșterea producției de lignit pentru acest an cu aproape un milion de tone. O producție mai mare de curent electric nu aduce numai încasări mai mari la energia vândută, ci și taxe mai mari de plătit. Este vorba în principal de certificatele de CO2.

Este de amintit că pentru achiziția certificatelor aferente anului 2021, peste 188 milioane de euro au fost suportate din fondurile proprii ale companiei. Pentru CE Oltenia, ponderea prețului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășește 60%. Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior, până la data de 30 aprilie a anului curent, ar fi atras penalități de 100 euro/certficat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora. Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS