4.8 C
Craiova
vineri, 3 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Mii de hectare de pădure, încă fără pază

Gorj: Mii de hectare de pădure, încă fără pază

Mii de hectare de pădure din Gorj sunt încă nepăzite.

Potrivit Gărzii Forestiere Vâlcea, la nivelul județului Gorj mai sunt de preluat în vederea asigurării serviciilor silvice 6.857 de hectare fond forestier care în prezent nu au serviciul silvic asigurat. Pe teritoriul județului Gorj, în prezent, își desfășoară activitatea un număr de 24 ocoale silvice din care:

  • 11 ocoale silvice de stat cu sediul social în județul Gorj din cadrul Direcției Silvice Gorj;
  • 3 ocoale silvice de stat cu sediul social în județul Mehedinți din cadrul Direcției Silvice Mehedinți;
  • două ocoale silvice de stat cu sediul social în județul Dolj din cadrul Direcției Silvice Dolj;
  • 8 ocoale silvice private ( ocoale silvice de regim) din care: 4 ocoale silvice cu sediul social în județul Gorj; 3 ocoale silvice cu sediul social în județul Vâlcea; 1 ocol silvic cu sediul social în județul Mehedinți.

Suprafața de fond forestier de la nivelul județului Gorj este de 246.123,05 hectare.

E nevoie de sprijin din partea primăriilor

Garda Forestieră Vâlcea care monitorizează domeniul silvic de la nivelul județului Gorj a identificat mai multe probleme întâmpinate în preluare în servicii de pază a suprafețelor de fond forestier. În acest sens s-a solicitat sprijin din partea Prefecturii Gorj. „Solicităm sprijinul primăriilor din județul Gorj și mai bună cooperare cu structurile silvice, prin punerea la dispoziție a tuturor datelor necesare întocmirii situației justificative solicitate de Anexa 2 a Ord/MAP nr. 530/2019 prin care s-a aprobat Procedura de preluare în pază a suprafeţelor de fond forestier de maximum 30 ha inclusiv aparţinând persoanelor fizice şi juridice.

De asemenea solicităm, accelerarea de către ocoalele silvice cu probleme, aflate în subordinea Direcției Silvice Gorj, a procesului de preluare în pază a tuturor suprafețelor de fond forestier mai mici de 30 ha pentru care sunt asigurate fonduri bănești de la bugetul de stat.

Preluarea în vederea asigurării serviciilor silvice a suprafețelor neadministrate,mai mici de 30 ha va conduce la combaterea tăierilor ilegale prin: asigurarea serviciilor silvice a tuturor suprafețelor de fond forestier,indiferent de natura proprietății; asigurarea continuității serviciilor silvice, prin structuri silvice autorizate; asigurarea serviciilor silvice printr-un personal silvic bine pregătit, din punct de vedere tehnic , cât și o conduită morală de înaltă ținută, care să nu pericliteze starea arboretelor și să nu deterioreze proprietatea publică a statului sau a altor proprietari de fond forestier”, conform Gărzii Forestiere Vâlcea.

Proprietarii fondului forestier au următoarele obligaţii în aplicarea regimului silvic: să asigure elaborarea şi să respecte prevederile amenajamentelor silvice şi să asigure administrarea/serviciile silvice pentru fondul forestier aflat în proprietate, în condiţiile legii și să asigure paza şi integritatea fondului forestier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS