12.6 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjStâna „Ștefanu” de pe Transalpina, singura din țară care a ajuns la 19 produse atestate ca tradiționale și montane

Stâna „Ștefanu” de pe Transalpina, singura din țară care a ajuns la 19 produse atestate ca tradiționale și montane

Stâna „Ștefanu” de pe Transalpina a devenit recent singura din țară care are atestate un număr record de produse tradiționale și montane.

Este vorba de două produse tradiționale și 17 produse montane. Stâna se află la limita dintre județele Gorj și Vâlcea, după stațiunea montană Rânca. Marioara Băbu, proprietara stânii, a declarat că în ciuda prețului la carburanți turiștii vin în creierii munților pentru a servi produsele culinare tradiționale, precum tocanul de oaie sau bulzul ciobănesc, și să se bucure de aerul curat.

De la redeschiderea Transalpina, respectiv la începutul acestei luni, pragul obiectivului a fost trecut și de turiști străini. Este vorba în special de motocicliști din Cehia și Polonia care vin des pe cea mai înaltă șosea din România.

„Anul acesta, stâna s-a deschis mai devreme pentru că vremea a fost mai blândă față de alte ierni. Au venit mai mulți turiști față de anul trecut. Pentru această perioadă, vin mulți turiști. Oamenii sunt dornici să evadeze în aerul curat din Munții Parâng. Canicula este din ce în ce mai mare. Prețul carburanților nu i-a determinat pe oameni să rămână în case. Noi suntem mulțumiți de numărul celor care ne trec pragul. Noi nu am crescut prețurile. Am pus puțin la tocan pentru că a crescut foarte mult carnea de oaie. Peisajul este minunat, iar eu consider că este cea mai frumoasă zonă din țară. Poate și pentru că trăiesc aici din 1964. Simt că este a doua casă. Și turiștii spun că este cea mai frumoasă șosea din țară, deoarece la fiecare kilometru este un alt peisaj”, a declarat Marioara Băbu, din Novaci, Gorj.

Primul produs tradițional din Gorj

La Stâna „Ștefanu” de pe Transalpina se află și primul produs tradițional atestat la nivelul județului Gorj. Este vorba de tocanul de oaie.

„Produsul principal pe care-l oferim este „Tocanul de oaie“, care este vestit, deoarece l-am atestat ca produs tradițional. Mai avem balmoșul, bulzul ciobănesc, care are mare căutare, mămăligă, brânză, clădite ca la bunica, pastramă. Avem atestate ca produse tradiționale Tocanul și Tăiețeii de casă, iar ca produs montan avem 17. Noi le facem pe toate la stână, pentru că nu ne convine să cumpărăm.

Anul trecut am primit de la Ministerul Agriculturii și de la Agenția Zonelor Montane o diplomă onorifică de Ambasador al Zonei Montane, care m-a încurajat mult să continui pe acest drum. Sunt oameni care doresc să vadă cum se mulg oile. Mulți nu au văzut și au impresia că se mulg la fel ca vacile. De asemenea, alții doresc să vadă cum se face brânza. Oamenii sunt impresionați de ceea ce găsesc la stână. Vin și mulți turiști străini, în special motocicliști din Cehia și Polonia. Ei sunt cei mai mulți. Cred că în lunile iulie și august vor fi mai mulți turiști”, a mai spus Marioara Băbu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS