Primăria Târgu Jiu a decis să prelungească de la 1 iulie contractul privind reabilitarea și modernizarea Căii Eroilor pe care se află amplasate operele brâncușiene Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului.
Contractul inițial a fost semnat în luna februarie 2020 și ar fi trebuit să fie gata în 12 luni. Nu a fost cazul pentru că firma din Italia nu și-a onorat angajamentele, iar la un moment dat a subcontractat lucrările către altă societate de construcții. De atunci și până în momentul de față contractul a fost prelungit de două ori prin act adițional.
Constructorul nu a reușit să finalizeze lucrările. Astfel, a solicitat recent o a treia prelungire de contract și a avut câștig de cauză. Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a anunțat că va fi semnat încă un an adițional pentru o perioadă de 6 luni și care va intra în vigoare pe 1 iulie. Astfel, constructorul se obligă să finalizeze lucrările până pe 30 octombrie 2022. De asemenea, lunile noiembrie și decembrie au fost rezervate pentru retușuri.
Penalități pentru fiecare zi de întârziere
Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a declarat că a fost cea mai bună soluție continuarea cu același constructor. Încetarea contractului ar fi însemnat încă un an pierdut cu licitația și reevaluarea lucrărilor despre care edilul spune că sunt gata în procent de 80%, iar directorul Direcției Investiții Târgu Jiu, Raul Chiriac, 50%.
Cert este că zona cuprinsă între Biblioteca Județeană și Biserica „Sfinții Apostoli” este în continuare un șantier, iar când plouă totul se transformă în noroi. Ar fi trebuit să fie modernizată canalizarea, montate pavele, adus mobilier urban, iluminat public nou, precum și modernizate două parcuri.
„Avem o prelugire cu 6 luni. În patru trebuie să termine lucrările și două pentru verificare și remedieri. Ei vor achita de la 1 iulie penalități pentru fiecare zi de întârziere. Vor trebui să vină și cu o scrisoare de garanție de bună execuție de la o entitate bancară. Problema a fost și că finanțarea primită prin PNDL 2 se termină pe 31 decembrie 2022 și ar fi trebuit să continuăm lucrările pe banii primăriei, de la bugetul local. Eu sunt optimist că vor termina lucrarea”, a declarat Marcel Romanescu, edilul din Târgu Jiu.
Arhitectul nu știe dacă îi place lucrarea…
Proiectul după care este reabilitată Calea Eroilor este realizat de arhitectul Dorin Ștefan. Acesta a fost prezent joi la Târgu Jiu, unde a prezentat un punct de vedere. Arhitectul nu a dorit să comenteze în legătură cu modul precar în care au fost montate anumite pavele și calitatea lucrărilor. Dorin Ștefan a spus că finisajele nu trebuie să fie la fel „ca la mall”, pentru că piatra este tăiată manual și apar imperfecțiuni.
„Ce vedem acum arată ca…arată ca un șantier. Eu nu pot să spun dacă îmi place. Vom vedea la final. Dacă nu va fi ce trebuie, nu voi semna procesul verbal de recepție. Pavelele nu sunt încă împănate și se mai mișcă, dar se va rezolva acest lucru. Nu este un covor roșu de la Poarta Sărutului până la Coloană, ci o țesătură cu imperfecțiuni. Așa este proiectul. Nu vrem să apară ceva nou, să nu schimbăm imaginea istorică. Totul va fi executat de manual: băncile, stâlpii de iluminat. Pavelele nu sunt tăiate cu laserul, ci manual”, a declarat arhitectul Dorin Ștefan.
O echipă de specialiști de la UNESCO este așteptată vara aceasta la Târgu Jiu să verifice Ansamblul „Calea Eroilor”. Nu se știe dacă vor verifica doar operele sau se vor deplasa și pe strada cu același nume care face parte integrantă din Ansamblul amintit.