0.6 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO pierde controlul la jumătate din noile investiții

CEO pierde controlul la jumătate din noile investiții

Complexul Energetic Oltenia pierde controlul la mai mult de jumătate din noile investiții.

Directoratul companiei a făcut propunerile către acționari pentru înființarea a nouă societăți mixte, de proiect, pentru construirea a 8 parcuri fotovoltaice și a unui grup energetic pe gaze naturale la Sucursala Electrocentrale de la Turceni. Colosul energetic a selectat deja de anul trecut firmele cu care se va asocia în noile societăți pentru realizarea noilor proiecte. Este vorba de OMW Petrom SA și Tinmar Energy SA.

Potrivit documentațiilor înaintate acționarilor pentru ședința de la începtul lunii viitoare, a fost stabilit acționariatul la toate cele 9 companii mixte. În patru se vor regăsi CEO și OMW Petrom, iar în cinci Tinmar și Complexul Energetic Oltenia. Dacă la societățile în care va intra și OMW Petrom acționariatul va fi 50%-50%, adică la patru firme, la societățile din care va face parte Tinmar, CEO va pierde controlul. La toate cele 5 companii mixte Complexul Energetic Oltenia va deține 45% din acțiuni, iar Tinmar Energy 55%. Este inclusiv cazul viitorului grup pe gaze naturale de la Termocentrala Turceni.

Acordul acționarilor pentru înființarea celor 9 firme

Complexul Energetic Oltenia și OMW Petrom se vor asocia pentru pentru constituirea societăților pe acțiuni care vor realiza următoarele investiții:

  • Parc fotovoltaic 85 MW pe fostul depozit de zgură și cenușă al SE Ișalnița;
  • Parc fotovoltaic de 132 de MW pe halda Tismana de la EMC Roșia Rovinari;
  • Parc fotovoltaic 128 MW pe halda interioară Tismana 1 de la SE Rovinari;
  • Parc fotovoltaic 110 MW pe halda interioară Rovinari Est a SE Rovinari.

De asemenea, Complexul Energetic Oltenia și Tinmar Energy SA se vor asocia pentru constituirea societăților pe acțiuni care vor realiza următoarele investiții:

  • Parc fotovoltaic de 83 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise ale SE Rovinari;
  • Parc fotovoltaic de 112 MW pe depozitele de zgură închise de la SE Turceni;
  • Parc fotovoltaic 66 MW pe halda exterioară Pinoasa din SE Rovinari;
  • Parc fotovoltaic 19 MW pe halda exterioară Bohorelu de la SE Rovinari;
  • Bloc pe gaze naturale de 475 MW la SE Turceni va înlocui un grup de 330 MW.

Restructurarea CEO costă 3,94 de miliarde de euro

Noile investiții sunt cuprinse în Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia 2022 – 2026. Parcurile fotovoltaice trebuie să fie gata până în 2024, iar grupurile pe gaze până în 2026. În continuare se caută investitor pentru grupul pe gaze de la SE Ișalnița de 850 MW. Costurile totale de restructurare se ridică la 3,94 de miliarde de euro. Din această sumă, aproximativ 2,7 miliarde de euro sunt fonduri de la stat care includ și un grant de aproximativ 896 de milioane de euro din Fondul de Modernizare, destinat noilor investiții. Contribuția proprie a CE Oltenia va fi de 1,27 miliarde de euro, având ca sursă veniturile din vânzările de energie electrică și parteneriatele și creditele atrase de CE Oltenia.

Potrivit CEO, restabilirea profitabilității la sfârșitul perioadei de restructurare – care este un criteriu esențial într-un ajutor de stat pentru restructurare – a fost îndeplinită prin măsuri de optimizare a capacităților existente și extinderea portofoliului cu includerea proiectelor noi: centralele pe gaze natural și parcurile fotovoltaice cu o capacitate instalată totală de cca. 2000 MW. În perioada 2023-2025, blocurile 4 Rovinari, 4 Turceni și 7 Ișalnița vor fi în rezervă de capacitate, iar în perioada 2026-2030, blocurile 5 Rovinari, 6 Rovinari și 5 Turceni vor fi în rezervă de capacitate.

Vor vinde 20% din acțiunile CEO

Pentru a îndeplini criteriul privind structurarea și remunerarea adecvată a ajutorului de restructurare, au fost incluse mai multe acțiuni viitoare din partea ambilor acționari semnificativi – Statul român și Fondul Proprietatea – care au legătura cu participarea la operațiunile de capital.

În plus, autoritățile române s-au angajat să implementeze o cesiune suficientă de acțiuni ale statului român în CE Oltenia, până la sfârșitul perioadei de restructurare în 2026, astfel încât să se asigure o remunerare suplimentară a componentei de grant din ajutorul de stat. Cesiunea a cel puțin 20% din drepturile de proprietate se va face printr-o ofertă publică de acțiuni.

CEO nu are voie să facă singur noile investiții

Măsura constituirii de societăți mixte (SPV) a reprezentat un element obligatoriu al planului de restructurare a CE Oltenia pentru a fi evitată denaturarea concurenței și pentru asigurarea contribuției proprii la costul de restructurare de 3,94 miliarde euro, acestea fiind condiții necesare a fi îndeplinite pentru aprobarea unui ajutor de stat de restructurare.

De asemenea, înființarea unei filiale pe lignit este o măsură care previne subvenționarea încrucișată și, deci, denaturarea concurenței. La același capitol de măsuri se înscrie și externalizarea Craiova II, o măsură care se implementează conform calendarului inițial sub forma divizării, noua entitate juridică urmând să aibă același acționariat ca CE Oltenia.

„Este o primă măsură care contribuie la crearea unui jucător viabil care sa opereze având la bază un model integrat, de la producție până la transport și distribuție a energiei termice și care va putea să acceseze finanțări similare cu cele folosite de CE Oltenia pentru proiecte noi.”, se menționează într-o informare a Complexului Energetic Oltenia.

Vor realiza un holding

Conform CEO, măsura privind înființarea filialei pe lignit presupune crearea unei entități cu personalitate juridică și contabilă separată de CE Oltenia, care va integra activitatea de producție de energie electrică pe bază lignit, menținută în regim de rezervă de capacitate. Structura de holding, la care se va ajunge în viitor în urma parcurgerii etapelor descrise în Planul de Restructurare, este un model larg răspândit în toată lumea.

În urma procesului de decarbonare, emisiile vor scădea de la 8,4 milioane în 2022, la 4,1 milioane în 2025 și 3,7 milioane în 2030, în condițiile în care vor fi folosite capacitățile de rezervă pe bază de lignit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS