5.1 C
Craiova
miercuri, 18 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSe încheie cea de-a V-a ediţie a Taberei de sculptură „Simboluri dacice în arta lemnului din România”

Se încheie cea de-a V-a ediţie a Taberei de sculptură „Simboluri dacice în arta lemnului din România”


Cea de-a V-a ediţie a Taberei de sculptură „Simboluri dacice în arta lemnului din România” de la Polovragi se apropie de final.

O festivitate în acest sens va avea loc pe 10 iulie. Proiectul s-a bucurat de la prima ediție de un real succes, în fiecare an crescând numărul turiștilor care vizitează zona de sub munte. Tabăra de sculptură este realizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Polovragi și Asociația pentru Dezvoltare Locală și Parteneriat Comunitar Polovragi.

Meșterii prezenți la tabără lasă în urma lor creaţii reprezentative pentru arta lemnului din România, creaţii care readuc în memoria publică simboluri dacice străvechi. Operele realizate în cele 10 zile vor fi amplasate, ca în fiecare an, pe platoul din faţa Mănăstirii Polovragi. Responsabilul de proiect, din partea CJCPCT Gorj, etnologul Pompiliu Ciolacu, spune că sunt zeci de turiști care vin zilnic pentru a vedea cum se sculptează în lemn. Oamenii se fotografiază cu sculpturile și spun despre ele că sunt adevărate opere de artă. Turiștii care vizitează în această perioadă comuna Polovragi au ocazia să vadă pe viu ce pot să realizeze sculptorii şi cum lucrează aceștia în lemn.

Site dedicat evenimentului

Inițiatorul acestui proiect este managerul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi, care vorbea despre valorificarea tradițiilor locale. „Altfel spus, i-a hărăzit menirea de a fi o Poartă spre cer. Conceptul gândit de Ion Cepoi, a fost ca un răspuns la ceea ce exista deja ca simbol național în Polovragi, și anume Peștera lui Zamolxes.

La finalul taberei se va ajunge la un anumit număr de creații sculpturale ce vor alcătui „Vatra Dacică” și astfel se va contura o imagine asupra culturii și civilizației dacice. „Poartă spre cer” este și titlul site-ului dedicat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj Taberei de Sculptură și este realizat de Dan Adrian Popescu, referent cultură scrisă”, conform unui comunicat.

La ediția din acest an în tabără sunt prezenți meșterii: Radu Lazăr, Gheorghe Bostănică, Ștefan Bara, Nicolae Rotaru și Adrian Ion Voican. Pe 10 iulie, începând cu ora 11.00, pe platoul Mănăstirii Polovragi, are loc încheierea manifestărilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS