3.7 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn consilier județean cere reluarea investiției de la Valea Sadului

Un consilier județean cere reluarea investiției de la Valea Sadului

Un consilier județean din Gorj solicită public reluarea investiției de la Valea Sadului. Este vorba de o amenajare hidrotehnică, în urma căreia se va crea cel mai mare lac de acumulare din județul Gorj.

Ion Călinoiu, consilier județean și fost președinte al Consiliului Județean Gorj, a declarat că Hidroelectrica trebuie să își revizuiască lista de investiții și să reincludă între priorități acumularea de la Valea Sadului. Aceasta este abandonată din anii 1990. Investiția a fost prevăzută cu trei funcțiuni:

  • acumularea ar fi preluat viiturile produse pe râul Jiu,
  • ar fi fost o sursă de apă pentru municipiul Târgu Jiu, dar ar fi asigurat și apa pentru irigații pentru mai multe localități din aval,
  • producerea de energie electrică.

„Este o investiție pe care trebuie să o avem în vedere. Gorjul va avea numai de câștigat de pe urma acesteia și ar trebui să se regăsească pe agenda celor cu putere de decizie. Hidroelectrica trebuie să dea drumul la această investiție. Știu că este și un proiect revizuit”, a declarat Ion Călinoiu.

Nu ar fi printre priorități

Fostul secretar de stat în Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, anunța la un moment dat că proiectul inițial ar fi fost redimensionat pentru amenajarea unei acumulări mai mici, însă totul depinde de deciziile care vor fi luate de Hidroelectrica. Reprezentanții companiei au stabilit la un moment dat că investiția nu ar fi printre priorități.

Lucrările sunt realizate în procent de 20% – 30% și este nevoie de o evaluare amplă a construcțiilor existente și a modului în care timpul și-a pus amprenta asupra acestora. Este foarte mult oțel care nu a mai fost acoperit cu beton și care în ultimele 3 decenii a fost afectat de intemperii și de rugină.

Investiția de la Valea Sadului situată între Târgu Jiu și Bumbești-Jiu are însă nevoie de câteva zeci sau chiar sute de milioane de euro pentru finalizare. Este de precizat că alte două amenajări hidrotehnice sunt blocate în momentul de față. Sunt cele două hidrocentrale Dumitra și Bumbești a căror construcție a început în 2004, iar lucrările au fost blocate în instanță de organizațiile de mediu. Recent, a fost aprobată o lege pentru continuarea investițiilor ajunse la 90%, însă actul normativ a fost contestat la Curtea Constituțională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS