10.6 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjProducția de cărbune de la CEO, în pericol

Producția de cărbune de la CEO, în pericol

Un șef din Complexul Energetic Oltenia(CEO) anunță că producția de cărbune planificată pentru acest an este în pericol să nu fie realizată după oprirea activității la Cariera Minieră Roșia.

De două săptămâni, compania energetică nu poate conta pe cea mai mare subunitate minieră care a rămas fără Acordul de Mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj. Ion Rușeț, consilier al președintelui Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a declarat că două săptămâni înseamnă o perioadă lungă de inactivitate, având în vedere că nu pot fi realizate nici măcar descoperte în vederea îndepărtării sterilului pentru a ajunge la straturile de cărbune.

„Producția de cărbune pentru acest an este în pericol să nu fie realizată, ca urmare a lipsei de activitate de la Cariera Roșia. Efectele o să se vadă mai bine în toamnă, când compania va fi obligată prin lege să constituie stocurile de siguranță pentru pregătirea sezonului rece”, a declarat Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia. An de an, compania energetică este obligată ca până la 1 noiembrie să constituie stocuri de siguranță de peste un milion de tone de cărbune.

Presiune pe carierele Pinoasa și Tismana

Este de precizat că două dintre carierele miniere din Bazinul Rovinari au început să resimtă lipsa activității la Cariera Roșia. Este vorba de subunitățile miniere de la Pinoasa și de la Tismana. Aici, întreaga activitate este concentrată pe extracția lignitului și mai puțin pe excavarea sterilului și pe pregătirea fronturilor de lucru pentru perimetrele viitoare. Extracția și livrarea cărbunelui au de acum prioritate, având în vedere că la Cariera Roșia nu se mai lucrează și nu se mai exploatează lignit.

Iulian Păuna, președintele Uniunii Naționale a Muncii Oltenia, afiliată la Confederația Meridian, precum și angajat al Carierei Tismana, a declarat că subunitățile miniere Roșia, Tismana și Pinoasa depind una de cealaltă. Orice sincopă în funcționarea uneia influențează activitatea celeilalte. Astfel, activitățile sunt reglate în așa fel încât să existe continuitate nu numai în activitatea extractivă și de descopertă, cât mai ales în asigurarea livrărilor de cărbune către depozitele de la cariere și de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari. Cele două cariere miniere Pinoasa și Tismana încearcă să suplinească lipsa din sistem a celei mai mari subunități miniere din Complexul Energetic Oltenia și din țară.

Două săptămâni de la închiderea Carierei Roșia

Joi se împlinesc exact două săptămâni de la închiderea Carierei Miniere Roșia. Subunitatea minieră și-a încetat activitatea în urmă cu două săptămâni, când a fost pusă în aplicare o hotărâre a Tribunalului București. Magistrații au decis să suspende Acordul de Mediu pentru Cariera Minieră Roșia, la solicitarea asociației Bankwatch.

Conform organizației de mediu Acordul ar fi fost primit de la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj fără respectarea legislației în vigoare. Peste 1.200 de mineri lucrează la Cariera Roșia. Aceștia sunt implicați doar în activități de livrare a cărbunelui, curățenie și reparații. Nu este voie să se lucreze, iar Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a mers la fața locului unde a verificat starea de fapt și s-a asigurat că este respectată dispoziția instanței de judecată. Hotărârea Tribunalului București a fost contestată de către juriștii Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS