0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPistă de biciclete de 6 kilometri până la Mănăstirea Tismana

Pistă de biciclete de 6 kilometri până la Mănăstirea Tismana

Autoritățile din orașul Tismana vor să construiască o pistă de biciclete în localitate. Aceasta va traversa localitatea și se va opri la Mănăstirea Tismana.

Lungimea totală a pistei pentru bicicliști va avea 6 kilometri. Se caută fonduri pentru finanțarea lucrărilor respective, după cum a precizat Gabriel Giorgi, administratorul public al Primăriei Tismana. Edilii vor ca în acest fel să atragă și mai mulți turiști la Tismana și să promoveze și mijloacele nepoluante de deplasare. La Tismana vin an de an foarte mulți turiști, în special vizitatori ai Mănăstirii, dar și ai frumuseților naturale din zonă.

Mănăstirea Tismana este cea mai veche din România construcţia ei începând cu două secole înainte de venirea cuviosului Nicodim. Pe locul ei a fost o veche biserica construită în jurul anului 1200. Începutul îl face Vladislav I (Vlaicu-Vodă) Basarab (născut în 1325, mort în 1377), la domnie între 1364-1377, fiul lui Nicolae Alexandru. Această biserică din zid ia rolul şi locul aceleia foarte vechi „făcută din tis şi cu mâna”.

A adăpostit Tezaurul României

Mănăstirea a fost terminată de fii lui Radu I, fiul lui Vladislav: Dan I (1383-1386) şi Mircea cel Bătrân (1386-1418). Neagoe Basarab (1512-1521) o acoperă cu plumb şi îi dăruie o tavă mare de argint drept mulţumire că a scăpat aici de persecuţiile lui Mihnea cel Rău, în 1509. Biserica actuală datează din 1541-1542, iar Matei Basarab (1632-1654) reface zidurile înconjurătoare care-i dau aspect de cetate. Peste toţi, de la Nicolae Alexandru I, Vladislav I, Radu I, Dan I şi până la Mircea cel Bătrân, Nicodim a fost marele sfătuitor şi constructor al Mănăstirii Tismana.

La intrarea în Mănăstirea Tismana se află o peșteră care a adăpostit în trecut tezaurul României. De altfel, Banca Națională a României a amenajat aici un Muzeu al Tezarului, vizitat până acum de zeci de mii de persoane.

Cele mai multe peșteri din județ

În Tismana, care a devenit oraș în anul 2004, sunt foarte multe peșteri. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt: Gura Plaiului, Peștera din Bile, Peștera Haiducilor, Peștera Pârgavului, Peștera din Chiciura, Peștera cu Apă de la Coroana, Peștera Muierilor din Pârgavu, Peștera Boldul Poienii și alte șase peșteri.

Tot la Tismana se află Grota lui Nicodim. La câţiva metri de chilie, se observă ca o pictură arhaică pe stâncă, „ȘARPELE ÎMPIETRIT”. Legenda spune că el este rezultatul unei minuni a Sfântului Nicodim, care, prin rugăciune, a făcut în acest fel inofensivă reptila ce-i ameninţa viaţa. La Tismana se regăsesc și două cascade(Cascada Păstravăriei și Cascada Mănăstirii), precum cetățui, Cheile Sohodolului și câteva zone naturale protejate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS