-1.6 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO face strategia de vânzare a energiei electrice pentru 2023 - 2026

CEO face strategia de vânzare a energiei electrice pentru 2023 – 2026

Complexul Energetic Oltenia (CEO) nu va mai vinde oricum și oricui energie electrică. În acest sens a fost elaborată o strategie de vânzare a energiei electrice care urmează să fie analizată de acționarii companiei.

Documentul vizează perioada 2023 – 2026. Conform conducerii Complexului Energetic Oltenia, anul acesta compania energetică va produce 10 terawați, mai mult cu aproape 3 terawați decât anul trecut.

Creșterea producției de energie electrică a fost posibilă ca urmare a suplimentării producției de cărbune. În acest sens, au fost angajate 600 de persoane în sectorul minier. Este vorba de electricieni, lăcătuși-mecanici și sudori. Acest lucru a însemnat un plus de un milion de tone de lignit folosit pentru producerea de energie electrică în grupurile de la termocentralele Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova 2. Strategia de vânzare a energiei pe cărbune va trebui să stabilească noi condiții și clauze de încheiere a contractelor de vânzare a energiei, având în vedere fluctuațiile de preț.

Strategie și de asigurare a cărbunelui

Complexul Energetic Oltenia își face și strategie pentru asigurare a cărbunelui pentru perioada sezonului rece și până la finalul anului viitor. Astfel, a fost elaborată Strategia de funcționare și asigurare a cărbunelui pentru anul 2022 – 2023 pentru producerea de energie electrică și termică. Documentul va fi prezentat luna viitoare acționarilor Complexului Energetic Oltenia. Anul acesta, la nivelul Complexului Energetic Oltenia a fost înregistrată cea mai mare producție de lignit din ultimii 3 ani. Este vorba de o producție totală până la finalul anului 2022 de peste 17 milioane de tone de cărbune.

Conform reprezentanților Complexului Energetic Oltenia, în 2021 a fost înregistrată o producție de cărbune de 15,5 milioane de tone, iar în 2020 peste 13 milioane de tone. Prețul mediu al tonei de cărbune la nivelul companiei energetice este de 80 de lei. Strategia de asigurare a cărbunelui are în vedere rezolvarea problemelor legate de exproprieri, extinderea fronturilor de lucru, achiziția de lignit de la carierele private și mentenanța utilajelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS