Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Târgu Jiu modernizează Unitatea de Accidente Vasculare Cerebrale Acute. Se are în vedere reabilitarea și extinderea instalațiilor electrice din saloanele compartimentului amintit care este vital în intervenția pentru salvarea vieții pacienților care au suferit accidente vasculare cerebrale.
Compartimentul UAVCA asigură asistenţa neurologică de urgenţă și funcționează în cadrul Secţiei de Neurologie, în spaţii special destinate şi amenajate. Unitatea poate avea între 4 și până la 20 de paturi în funcție de necesități. În situaţia în care la nivelul unei unităţi sanitare există mai multe secţii de neurologie, compartimentul UAVCA se organizează la nivelul unei singure secţii şi asigură asistenţa medicală de specialitate pentru pacienţii internaţi în toate secţiile de neurologie. La nivelul compartimentelor UAVCA se asigură asistenţa medicală de urgenţă, specifică accidentelor vasculare cerebrale acute. Compartimentele UAVCA sunt coordonate de către un medic primar în specialitatea neurologie.
Analize medicale de urgență
În funcţie de volumul de activitate, UAVCA poate avea în structură punct de laborator de analize medicale de urgenţă propriu şi va avea acces permanent şi prioritar la laboratoarele de urgenţă (analize medicale, de radiologie şi imagistică medicală, dotate obligatoriu cel puţin cu CT) ale unităţii sanitare cu personalitate juridică în structura căreia funcţionează. Personalul care deservește compartimentul UAVCA este format din personalul medico-sanitar specific secţiilor de neurologie, cu experienţă în domeniul bolilor cerebrovasculare.
Activitatea în compartimentele UAVCA este continuă, 24 de ore din 24, fiind asigurată prin linie de gardă proprie în specialitatea neurologie sau prin liniile de gardă aprobată în specialitatea neurologie, existente la nivelul unităţii. Asigurarea consulturilor interdisciplinare se face cu medici din cadrul unităţii cu personalitate juridică, în timpul programului de muncă, sau cu medicii de gardă şi prin chemări de la domiciliu, în afara programului de lucru, conform legislației care reglementează funcționarea UAVCA.
Angajează 2 kinetoterapeuți
De amintit că tot pentru Secția Neurologie este în curs de finalizare concursul pentru ocuparea celor două posturi vacante de kinetoterapeut la Compartimentul Recuperare Neurologică. Din cei 7 candidați care s-au înscris la concursul de angajare doi au promovat proba scrisă. În urma soluționării contestațiilor, va avea loc și interviul, respectiv în data de 26 septembrie. Potrivit medicilor specialiști, deficiențele obținute în urma afectării neurologice pot fi mici sau mari și pot avea un impact diferit asupra capacității individului de a se deplasa.
Kinetoterapeuții își adaptează îngrijirea în funcție de fiecare pacient. Lucrează cu pacienții pentru a crea obiective realiste și pentru a crea o schema de tratament individualizată, care să dea cele mai bune rezultate. Kinetoterapeuții își ajută pacienții să se îmbunătățească cu exerciții regulate, repetitive. Chiar dacă mișcările efectuate în timpul acestor exerciții nu sunt perfecte, ele ajută la recalificarea mușchilor și a creierului pentru a lucra împreună – lucru pe care poate nu l-au făcut de mult timp. Este important ca terapia fizică pentru afecțiuni neurologice să înceapă cât mai curând posibil.