6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTermocentrala Ișalnița trebuie să fie trecută pe gaze naturale până în 2026

Termocentrala Ișalnița trebuie să fie trecută pe gaze naturale până în 2026

Complexul Energetic Oltenia (CEO) așteaptă până pe 5 octombrie investitori pentru al doilea grup pe gaze naturale. Este blocul energetic de 850 de megawați de la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița. Noua investiție ar urma să înlocuiască cele două blocuri energetice existente la termocentrala Complexului Energetic Oltenia. Compania energetică așteaptă până miercuri oferte din partea investitorilor interesați.

Ulterior va avea loc o selecție a acestora și va fi stabilită compania sau asocierea care va respecta condițiile propuse de Complexul Energetic Oltenia. Grupul pe gaze de la Ișalnița este prevăzut în Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia. Acesta a fost aprobat de către Comisia Europeană. Este un grup energetic pe gaze naturale cu o putere instalată de 850 de MW.

Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit. Potrivit CEO, pentru implementarea proiectului constând în centrala de 850 MW de la Ișalnița, se va înființa o societate cu capital mixt de tip „Special Purpose Vehicle” (SPV), persoană juridică română, la care CEO va contribui cu aport în natură. Investitorul selectat va contribui cu aport în numerar. În acest scop, Complexul Energetic Oltenia își manifestă interesul pentru cooptarea unor investitori interesați să participe în calitate de acționari ai Societății care va implementa proiectul.

Pentru Proiectul care se urmărește a fi implementat de SPV, CE Oltenia a depus la Ministerul Energiei solicitări pentru a fi incluse în proiectul Fondului de Modernizare a României. Se estimează că finanțarea din Fondul de Modernizare care ar putea fi obținută de SPV poate fi de până la 50% pentru proiectele pe gaze naturale.

Trebuie finalizat până în 2026

Finanțarea este realizată în contextul planului de restructurare pentru restabilirea viabilității pe termen lung, depus de CE Oltenia la Comisia Europeană, pentru care a fost aprobat un ajutor de stat de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde de euro. „Măsura a fost aprobată și în contextul planului de decarbonizare și înlocuire a producției de energie electrică pe bază de lignit cu energie electrică produsă din gaze naturale și din surse regenerabile (energie solară și hidroelectrică), care emit mai puțin sau nu emit deloc CO2.

Astfel, înființarea SPV și participarea investitorului cu aport la capitalul social al SPV-ului contribuie la suplimentarea contribuției proprii a CE Oltenia, conform Orientărilor Comisiei privind ajutoarele pentru salvare și restructurare. De asemenea, CE Oltenia a inițiat procesul pentru obținerea de către SPV a unor finanțări bancare de tip project finance.

Suplimentar, investitorul selectat va avea obligația de a asigura resursele financiare suplimentare necesare realizării Proiectului dezvoltat de SPV proporțional cu cota sa de participare. De asemenea, este posibil ca CE Oltenia să contribuie și cu aport în numerar sau altă formă de finanțare și/sau numerar.”, conform CEO. Grupul pe gaze naturale de la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița trebuie să fie finalizat până în anul 2026, conform prevederilor din Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS