Complexul Energetic Oltenia (CEO) rămâne principalul angajator de la nivelul Gorjului și agentul economic din județ care are un nivel mai ridicat al salariilor.
Potrivit unei analize a organizațiilor sindicale, nivelul salariului mediu brut este în Complexul Energetic Oltenia de aproximativ 9.000 de lei, respectiv peste 5.000 de lei net. Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, cel mai mic salariu din companie este de 3.500 de lei net.
Pe lângă salariul de bază, se mai calculează diferite sporuri pentru zilele lucrate sâmbăta și duminica, tichete de masă de 600 de lei și beneficii ocazionale. Este vorba de cele trei prime de peste an, cota de combustibil și voucherul de vacanță, toate cumulate fiind de aproape 10.000 de lei brut. Complexul Energetic Oltenia are în momentul de față peste 11.000 de salariați. Este cel mai mare angajator din județul Gorj și din Oltenia.
Sindicatele din CEO vor să vadă Bugetul pe 2023
Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia vor să vadă proiectul de buget pe anul viitor. Acest lucru va fi solicitat vineri, la ședința cu administrația colosului energetic și la care a fost invitat să participe și ministrul Energiei, Virgil Popescu. Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, a declarat că solicitarea proiectului de Buget de Venituri și Cheltuieli pentru anul 2023 nu este întâmplătoare.
Aceasta este corelată cu anunțul administrației că societatea va înregistra anul acesta profit, dar și că anul viitor este prognozată o producție de cărbune și de energie electrică la fel ca în 2022. Sindicatele sunt interesate în mod special de componenta „fond de salarii”.
De cuantumul fondului de salarii vor depinde negocierile dintre sindicate și administrație cu privire la potențiale creșteri de venituri pentru mineri și energeticieni în 2023. De altfel, sindicatele din Complexul Energetic Oltenia au cerut administrației acordarea unui adaos de 450 de lei la salariu, începând cu 1 ianuarie 2023, ca urmare a creșterii salariului minim pe economie de la 2.550 de lei la 3.000 de lei brut. Sindicatele vor să solicite și creșteri de salarii anul viitor, care să acopere măcar inflația de peste 15%.