11.2 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDepozitul de cenușă de la Termocentrala Ișalnița riscă să rămână fără autorizaţie

Depozitul de cenușă de la Termocentrala Ișalnița riscă să rămână fără autorizaţie

Termocentrala de la Ișalnița din cadrul Complexului Energetic Oltenia, riscă să rămână fără autorizație pentru depozitul de zgură și cenușă.

Acesta este amplasat pe malul drept al râului Jiu. Potrivit Complexului Energetic Oltenia, compartimentul 2 al depozitului de zgură și cenușă are capacitatea de stocare epuizată și este nevoie de întocmirea unui raport de evaluare a stării de siguranță pentru prelungirea autorizației de funcționare în condiții de siguranță a depozitului de zgură și cenușă de pe malul drept al râului Jiu. Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița are două grupuri energetice de 315 MW fiecare și un cazan. Depozitul de zgură și cenușă este situat la 2 kilometri de termocentrală.

Acolo se evacuează cenușa în sistem şlam dens. Termocentrala are în continuare nevoie de depozitul respectiv, având în vedere că până în 2025 – 2026 va utiliza cărbune de la Complexul Energetic Oltenia pentru a putea produce energie electrică. Din 2026 ar trebui să intre în funcțiune un grup energetic pe gaze naturale.

Va trece pe gaze naturale

Astfel, Complexul Energetic Oltenia și compania ALRO vor construi împreună un grup energetic pe gaze naturale. Cota CE Oltenia deținută din capitalul social de 59,9% reprezintă o contribuție de 65 de milione de euro. Investitorul selectat, ALRO SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro.

Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect. Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare care va fi încheiat între SPV și Ministerul Energiei.

De asemenea, proiectul va beneficia de o finanțare bancară pentru care CE Oltenia a mandatat, în august 2022, o bancă comercială importantă să acționeze în rol de aranjor al sindicalizării. Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița este anul 2026. Va înlocui unitățile 7 și 8, ambele pe cărbune, cu o capacitate de 315 MW.

Noua centrală, în Planul de restructurare

ALRO – unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical, după capacitate, din Europa – a fost selectat în urma unui proces angajant de selecție organizat de CE Oltenia pentru a construi împreună centrala pe gaze de la Ișalnița, cu o capacitate de 850 MW. Asocierea urmează să fie aprobată de organele corporative ale celor două companii.

Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS