Ministrul Muncii, Marius Budăi, se întâlnește săptămâna viitoare cu sindicatele și administrația din Complexul Energetic Oltenia.
Principala temă a discuțiilor se referă la aplicarea legislației cu privire la pensionarea minerilor și a energeticienilor. Sunt mii de persoane care așteaptă la Complexul Energetic Oltenia pensionarea în baza Legii 197 din 2021. Actul normativ este în vigoare, însă nu este aplicat de către casele de pensii. Instanțele de judecată din partea de vest a țării și din nord au obligat însă statul să îi scoată la pensie pe lucrători în condițiile Legii 197 din 2021. Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia cer aplicarea în mod unitar a Legii 197. Acest lucru se poate face printr-o intervenție a Ministerului Muncii sau a Casei Naționale de Pensii.
Minerii și energeticienii din CEO revin în stradă
Pentru că Legea 197 nu este aplicată, minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia revin în stradă și în luna noiembrie. Protestul este organizat de către Sindicatul „Energia” din cadrul Sucursalei Electrocentrale de la Rovinari. Primăria Târgu Jiu a aprobat pentru încă 30 de zile pichetarea sediului Prefecturii Gorj. Sindicaliștii vin în centrul orașului în fiecare zi de joi de la ora 16,00. Se solicită aplicarea de către casele de pensii a Legii 197 care introduce condiții speciale de muncă în sectorul minier și energetic.
Legea nu este aplicată. Muncitorii au apelat la instanțele de judecată, însă nu toți magistrații le-au dat câștig de cauză. Cele mai multe procese au fost câștigate la Curtea de Apel din Alba Iulia. Niciun proces nu a fost câștigat însă la instanța din Gorj sau la Curtea de Apel din Craiova.
Spun că are cine să îi înlocuiască pe viitorii pensionari
Sindicaliștii care participă la proteste și-au propus să întocmească tabele cu numele celor care au depus cereri de angajare la Complexul Energetic Oltenia. Măsura are ca obiectiv constituirea unei baze de date care să arate că are cine să îi înlocuiască pe viitorii pensionari, în cazul aplicării Legii 197 din 2021.
„Sunt mii de persoane care vor să lucreze la Complexul Energetic Oltenia și care au depus cereri și dosare în vederea angajării. Sunt peste 4.000. Dacă Legea 197 s-ar aplica ar avea cine să vină în loc. Am fost contactat personal de un tânăr plecat în Germania care vrea să revină în Gorj și să lucreze la Complexul Energetic Oltenia. Are soția și fetița de 2 ani acasă și nu le vede cu lunile. A spus că primește un salariu de 2.000 de euro în Germania, dar preferă 700 de euro la Complexul Energetic Oltenia și să fie acasă, alături de familia sa. Cât mai este activitate la CEO oamenii vor să lucreze aici”, a declarat Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului „Energia” de la Termocentrala Rovinari.
Vor 10% din profit pentru salariați
În același timp, sindicatele cer mai mulți bani pentru salariați. Este vorba de până în 10% din profit.
„În mod normal este și meritul salariaților că se încheie anul cu profit, așa cum s-a anunțat. S-a vorbit acum că ar fi vorba de un anumit tip de profit, având în vedere anumite circumstanțe, dar ce e pe hârtie rămâne și oficial va fi profit. Este nevoie de un Act adițional prin care să fie recunoscută participarea angajaților la realizarea profitului. Apoi știu că exista o prevedere prin care până în 10% din profit să fie repartizat salariaților. Nu știu dacă mai este în vigoare această prevedere, că nu a mai fost înregistrat profit la Complexul Energetic Oltenia de ceva vreme”, a declarat Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, la televiziunea locală gorjonline.
Compania energetică nu a mai înregistrat profit din anul 2017, prin urmare de 5 ani de zile. Rămâne de văzut dacă administrația colosului energetic va fi de acord cu o asemenea propunere venită din partea sindicatelor.