-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO îi transformă pe mineri în web designeri

CEO îi transformă pe mineri în web designeri

Complexul Energetic Oltenia(CEO) le oferă angajaților cursuri de competențe digitale, în perspectiva reducerii capacităților de producție.

Astfel, în cazul în care vor avea nevoie de un alt loc de muncă, șansele salariaților tineri vor fi mai mari. Au fost alocate fonduri pentru organizarea de cursuri de competențe digitale. Angajații care se vor înscrie la cursurile din cadrul Proiectului „Dezvoltare economică prin digitalizare” nu vor achita vreo taxă. Prin urmare, cursurile vor fi oferite în mod gratuit, în afara programului de lucru. Va avea loc un curs de 120 de ore pentru deprinderea de competențe digitale pentru utilizarea tehnologiei informației ca instrument de învățare și cunoaștere.

Se pot înscrie angajați care au minimum 10 clase. Un alt curs este de operator introducere date, 720 de ore. Se pot înscrie salariați cu minimum 10 clase absolvite. Cel mai interesant curs are 1.080 de ore și vor fi dobândite competențe pentru profesia designer pagini web. Nivelul de pregătire pentru admiterea la curs este minimum liceul. Absolvenților le vor fi eliberate certificate cu recunoaștere națională și internațională. Cei interesați pot depune cereri până la data de 18 noiembrie, la Direcția Resurse Umane, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Târgu Jiu.

Legea decarbonizării torpilează CEO

Complexul Energetic Oltenia va avea probleme de personal tot mai mari în următorii ani. Este și motivul pentru care se dorește o recalificarea a angajaților care mai au ani buni până la pensionare. În această săptămână a fost aprobată de către Camera Deputaților Legea decarbonizării. Actul normativ stabilește un calendar al închiderii grupurilor energetice pe bază de cărbune. Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, a declarat că organizația pe care o conduce și în mod cert și celelalte sindicate din companie au luat act de conținutul legii și vor avea poziții publice legat de deciziile privind accelerarea renunțării la grupurile pe bază de cărbune.

Dumitru Pârvulescu spune că după 2025 se va rămâne cu doar 4 grupuri pe bază de cărbune în Gorj(3) și Hunedoara(1). Va fi un deficit major de energie la nivel național, după cum a precizat Dumitru Pârvulescu. „Problema pe care nu o spune Legea decarbonizării este de unde vom lua energie după 2025!? Aceasta este cu adevărat problema generată de Legea decarbonizării. Noi avem misiunea de a ne apăra angajații. Vârsta medie este în continuare ridicată la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Până în 2025 numărul de angajați se va reduce prin ieșirea din sistem la pensie, fie cu 197, fie cu 74. Deși și aici s-ar putea să apară probleme și niște semne de întrebare pentru că și-au propus prin PNRR să modifice și Legea pensiilor și nu știm cum va arăta.

Legat de Legea decarbonizării sunt câteva lucruri ciudate care s-au întâmplat. Cred că a fost și o premieră că toate cele trei comisii s-au reunit și au dat avizele necesare. Au dispărut toate amendamentele de care s-a discutat. Cred că are legătură și cu prezența președintelui în Egipt la dezbaterile privind mediul. Probabil că au vrut să îi facă pe plac”, a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS