3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn gorjean a rămas fără 24 de porci înainte de Crăciun

Un gorjean a rămas fără 24 de porci înainte de Crăciun

Un gorjean din comuna Bărbătești a rămas fără porcii de Crăciun din cauza pestei porcine africane. Acesta a depistat boala la un porc din exploatația pe care o deține și a anunțat autoritățile.

A fost confirmată de către Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Gorj prezența virusului pestei porcine africane și a fost luată decizia de a fi sacrificate toate animalele din gospodărie. Este vorba de un total de 24 de porci. Din păcate, acest lucru s-a întâmplat cu puțin timp înainte de Crăciun.

Toate eforturile fermierului au fost inutile, mai ales că intenționa să valorifice la final de an animalele pe care le crescuse cu mare greutate și cu multe sacrificii, având în vedere și creșterea prețului la energie și la furaje. În cele din urmă s-a ajuns la decizia de a ucide toți porcii pentru a împiedica răspândirea virusului pestei porcine africane și la alte porcine din localitate.

10 lei per kilogram despăgubirea

Pesta porcină africană este extrem de contagioasă și se transmite ușor de la un porc la altul. Potrivit reprezentanților Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj, măsurile luate trebuie să fie rapide și eficiente, chiar dacă sunt dureroase. Despăgubirile care se acordă în momentul de față nu corespund însă tot timpul cu eforturile depuse. Statul acordă o despăgubire de 10 lei per kilogram în cazul porcilor depistați cu pestă porcină africană și care au fost uciși pentru a preveni răspândirea bolii.

„Am avut până acum 11 focare și am stins 5. Acum avem 6 focare de pestă porcină active la nivelul județului Gorj. Ultimele au fost depistate la Plopșoru – 2 și 4 la Bărbătești. Din păcate a fost cazul unui crescător la Bărbătești unde au fost ucise toate cele 24 de porcine din cauza pestei porcine africane. Cred că virusul a revenit acum pe final de an din mediul sălbatic, de la mistreți. Au coborât în zonele unde au fost culturi de porumb și s-au hrănit.

Au contaminat cerealele și acestea au ajuns ulterior la procii din gospodării. Nu este altă soluție decât uciderea animalelor. Se declară focar și zonă de protecție pe 10 kilometri. Nu se mai pot comercializa porci acolo, vinde din gospodării. În zonele de focare medicii veterinar fac permanent monitorizări să nu mai apară și alte porcine bolnave”, a declarat Sorin Ștefănescu, directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS