Angajații CEO vor beneficia de un adaos de 450 de lei ca urmare a creșterii salariului minim pe economie.
O nouă ședință a Comisiei de Negociere din Complexul Energetic Oltenia este programată joi la sediul companiei energetice. Sindicatele și administrația se vor reuni la Târgu Jiu pentru a discuta câteva problemele legate în principal de veniturile minerilor și energeticienilor din Oltenia. Cel mai important punct de pe ordinea de zi care va intra în atenția liderilor de sindicat și a reprezentanților administrației colosului energetic se referă la creșterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2023.
Valoarea acestuia va crește de la 2.550 de lei la 3.000 de lei. Măsura a fost convenită în Coaliția de guvernare și va fi aplicată de anul viitor. Prin urmare, sindicatele din Complexul Energetic Oltenia, având în vedere această majorare, au solicitat acordarea unui adaos salarial de 450 de lei pentru fiecare angajat al companiei. Acest lucru va menține un echilibru salarial la nivelul Complexului Energetic Oltenia, dat fiind faptul că sunt mulți angajați cu lefuri foarte mici care, în urma majorării salariului minim pe economie, îi vor ajunge din urmă pe colegii cu salarii mici. Așadar, adaosul va menține un echilibru între salariații cu diferite meserii și care trebuie să fie departajați în ceea ce privește veniturile încasate în raport cu activitatea depusă. Pentru acordarea adaosului asupra căruia s-a convenit deja va fi semnat joi un Act Adițional la Contractul Colectiv de Muncă.
Economia la fondul de salarii și creșterea de lefuri
În cadrul ședinței Comisiei de Negociere va fi abordată și problema economiei la fondul de salarii, precum și a creșterilor de salarii care vor fi negociate anul viitor. Sindicatele solicită semnarea unui Act Adițional prin care administrația Complexului Energetic Oltenia să admită participarea angajaților la procesul de realizare a profitului. Complexul Energetic Oltenia are în momentul de față un număr de aproape 12.000 de salariați. Sunt însă peste 1.500 care sunt angajați pe perioadă determinată.
Administrația companiei energetice trebuie să ia o decizie în privința celor ale căror contracte vor expira la finalul acestui an. Societatea și-a propus să mențină și în 2023 același număr de angajați, în ciuda existenței unui Plan de restructurare și decarbonare care prevede și reducerea de personal. Planul presupune închiderea de grupuri energetice și de cariere miniere până în 2026, precum și construirea de grupuri pe gaze naturale și parcuri fotovoltaice. La finalul anului 2026 Complexul Energetic Oltenia ar trebui să mai aibă sub 4.000 de angajați.
Așteaptă programul pentru luna decembrie
Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia așteaptă ca administrația să elaboreze și să comunice în subunități programul pentru ultima lună din an. Luna decembrie este cea în care sunt cele mai multe libere de peste an. Este vorba de Sfântul Andrei, Ziua Națională, Crăciunul și Anul Nou. Prin urmare, o bună parte a angajaților se vor afla în libere sau își vor prelungi vacanța cu ajutorul concediului de odihnă.
Administrația Complexului Energetic Oltenia va decide programul de sărbători în funcție însă de obligațiile de pe piața de energie și necesitatea de a furniza energie electrică în baza contractelor bilaterale. Este însă exclus ca toți angajații să își poată lua concediu sau să beneficieze de mini-vacanța de Ziua Națională de sau de final de an, având în vedere că sunt sectoare de activitate la CEO unde este obligatorie permanența.