6.4 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSindicaliști din Termocentrala Craiova vor să picheteze sediul CEO din Târgu Jiu

Sindicaliști din Termocentrala Craiova vor să picheteze sediul CEO din Târgu Jiu

Sindicaliști din Termocentrala Craiova vor să picheteze sediul Complexului Energetic Oltenia (CEO), dacă nu le vor fi rezolvate o serie de probleme.

Între acestea se află necesitatea de a suplimenta cantitatea de cărbune pentru grupul energetic de la fosta sucursală electrocentrale a Complexului Energetic Oltenia. Este nevoie de mai mult cărbune energetic pentru a asigura producția de energie electrică și termică. Dacă nu va fi trimis mai mult lignit de la carierele miniere din Gorj, atunci sunt puse în pericol stocurile de combustibil de la Termocentrală, după cum au precizat sindicaliștii din cadrul unității.

Liderii de sindicat mai solicită acordarea cotei de cărbune pentru angajații care nu au intrat în posesia acesteia, precum și repartizarea și la Termocentrala Craiova a economiei la fondul de salarii pe primele 9 luni ale anului. „Suntem pregătiți să venim cu o sută de oameni la sediul Complexului Energetic Oltenia din Târgu Jiu, să protestăm. Dacă nu este suplimentată cantitatea de cărbune pentru termocentrală vom termina în 15 zile stocul de cărbune de 90.000 de tone. Nu este vorba doar de producția de energie electrică, ci și de căldura pentru Craiova.

Este iarnă, consumul de cărbune crește. Mai cerem și cota de cărbune și repartizarea economiei la fondul de salarii pe primele 9 luni, în care Termocentrala de la Craiova a făcut parte din Complexul Energetic Oltenia”, a declarat Cristian Vasile, președintele Sindicatului Termo Craiova 2.

Probleme de personal la Ișalnița

Este de amintit că o altă termocentrală din Complexul Energetic Oltenia se confruntă cu probleme, respectiv cu lipsa personalului de specialitate, ca urmare a pensionărilor. Este vorba de Termocentrala de la Ișalnița. Nicușor Văduva, sindicalist în cadrul Sucursalei Electrocentrale Ișalnița, a declarat că oamenii sunt suprasolicitați și nu sunt șanse să fie încadrat personal specializat în perioada următoare. Sucursala a ajuns să funcționeze cu un singur grup energetic și primește cărbune de la carierele miniere din Gorj.

Până în 2026 va fi trecută pe gaze naturale, în baza unei investiții pe care Complexul Energetic Oltenia o pregătește alături de compania ALRO. Cota CE Oltenia deținută din capitalul social de la noua firmă va fi de 59,9% și va reprezenta o contribuție de 65 de milione de euro.

Investitorul selectat, ALRO SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect.

Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noua firmă, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare care va fi încheiat între societatea mixtă și Ministerul Energiei. De asemenea, proiectul va beneficia de o finanțare bancară pentru care CE Oltenia a mandatat o bancă comercială importantă să acționeze în rol de aranjor al sindicalizării.

Ișalnița trece pe gaze din 2026

Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița este anul 2026. Va înlocui unitățile 7 și 8, ambele pe cărbune, cu o capacitate de 315 MW. ALRO – unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical, după capacitate, din Europa – a fost selectat în urma unui proces angajant de selecție organizat de CE Oltenia pentru a construi împreună centrala pe gaze de la Ișalnița, cu o capacitate de 850 MW. „Asocierea urmează să fie aprobată de organele corporative ale celor două companii.

Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei”, conform CEO.

Și pentru Termocentrala Craiova este prevăzută construirea în 3 ani a unei centrale pe gaze naturale care să înlocuiască producția de energie electrică și termică pe bază de cărbune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS