4.8 C
Craiova
vineri, 24 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjCEO încheie contracte de întrajutorare cu Termocentrala Craiova

CEO încheie contracte de întrajutorare cu Termocentrala Craiova

Complexul Energetic Oltenia (CEO) și-a propus să încheie contracte de într-ajutorare cu Termocentrala de la Craiova. Este vorba de sucursala pe care a deținut-o până la finalul lunii septembrie.

Potrivit lui Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, contractele de întrajutorare vizează reglementarea condițiilor de colaborare între cele două entități energetice. Astfel, Termocentrala de la Craiova ar urma să ajute Complexul Energetic Oltenia cu diferite cantități de energie electrică, iar Complexul Energetic Oltenia va livra diferite cantități de cărbune energetic.

„Avem nevoie de contracte de întrajutorare cu Termocentrala de la Craiova. De la 1 octombrie este externalizată. Noi avem nevoie de energie în diferite perioade pentru a ne onora contractele pe care le avem încheiate, iar Societatea Electrocentrale Craiova are nevoie de cărbune de la noi pentru producția de energie electrică și termică. Va fi în avantajul ambelor părți. Acum le livrăm 200.000 de tone de cărbune lunar”, a declarat Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia.

Ajutor de câteva zeci de milioane de lei până la finalul anului

Complexul Energetic Oltenia a acordat deja un ajutor financiar de câteva zeci de milioane de lei Termocentralei Craiova. Banii vor fi primiți însă doar până la finalul acestui an. Începând cu data de 01.10.2022, patrimoniul împreună cu salariații Sucursalei Craiova II au fost transferate Societății Electrocentrale Craiova SA, ca urmare a divizării parțiale simetrice a Societătii Complexul Energetic Oltenia SA, conform reglementarilor Legii nr.67/2006, privind protecţia drepturilor salariaţilor în cazul transferului întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora. Externalizarea SE Craiova II este una dintre măsurile cuprinse în Planul de restructurare și decarbonizare care se derulează la nivelul CE Oltenia, plan asumat de Guvern și aprobat de Comisia Europeană.

Capitalul Social al Societății Complexul Energetic Oltenia SA s-a redus cu 23,8 milioane lei, iar numărul de personal cu 450 de salariați. Pentru noua societate, s-a menținut ca și obiect de activitate principal codul CAEN 3551 – producția de energie electrică pe principiul continuității. Suplimentar față de obiectul principal de activitate, se desfășoară și activități secundare prevăzute în Actul Constitutiv printre care se enumeră și Codul CAEN 3530 – Furnizarea de aer condiționat (cod CAEN la care se încadrează producția și furnizarea energiei termice). Societatea Electrocentrale Craiova SA are aceiași acționari ca și Societatea Complexul Energetic Oltenia SA.

Centrala pe gaze

Înainte de externalizarea Termocentralei Craiova, Complexul Energetic Oltenia SA a încărcat în platforma PNRR proiectul: „CPH 295MW pentru S Electrocentrale Craiova SA” în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă. Obiectivul general al proiectului propus pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR îl reprezintă realizarea unei capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare de înaltă eficiență, de 295 MW, pentru Electrocentrala Craiova.

Proiectul are în vedere obiective economice (reducerea semnificativă a consumului specific de combustibili, reducerea cheltuielilor de operare, reducerea costurilor specifice de producție pentru energia utilă), obiective sociale (creșterea accesibilității la Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică – SACET și sporirea confortului termic) și obiective de mediu (emisiile poluante în atmosferă sunt nesemnificative, nu cauzează niciun prejudiciu semnificativ obiectivelor de mediu). Operarea centralei se va face cu conformarea la cerinţele BAT privind emisiile de NOx, CO, pentru instalaţiile de ardere tip ciclu combinat gaze-abur.

Valoarea rezultată a costurilor eligibile necesare pentru implementarea investiției este de 1.26 miliarde lei, diferența până la valoarea totală a proiectului, respectiv 378 milioane lei, va fi acoperită prin contribuția proprie a viitoarei societati Electrocentrale Craiova SA care va prelua proiectul depus in PNRR.

CEO produce acum cu 6 grupuri

Cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România își menține în funcțiune aproape toate grupurile enrgetice. Complexul Energetic Oltenia funcționează cu 6 grupuri energetice în momentul de față și își menține la o medie de 1.300 – 1.400 de MWh producția din ultima lună.

Sunt în funcțiune trei grupuri energetice la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari, două grupuri energetice la Termocentrala de la Turceni. La Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița este în funcțiune un grup energetic, iar la Termocentrala de la Craiova un grup energetic. Și acesta utilizează cărbune de la Complexul Energetic Oltenia.

La Termocentrala de la Rovinari se produce energie electrică prin folosirea grupurilor energetice numerele 3, 4 și 6. La Sucursala Electrocentrale de la Turceni sunt pornite grupurile energetice numerele 4 și 5. De asemenea, la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița este disponibil și produce curent electric grupul energetic numărul 7. Producția în ultimele zile a atins o medie de 1.400 – 1.500 de MWh.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS