Poliția Locală Târgu Jiu a intensificat în ultimele zile acțiunile de ridicare de pe străzi a persoanelor fără adăpost sau care practică cerșetoria.
În fiecare săptămână sunt identificate pe străzile din municipiul Târgu Jiu 4 – 5 persoane fără locuință și care aleg să se adăpostească în diferite zone publice de pe raza municipiului. Sunt vizate zonele folosite de regulă ce cei care nu au unde să stea și ajung în diferite spații, precum Gara din Târgu Jiu.
Dat fiind faptul că sistemul de încălzire al Gării este încă funcțional, de acest lucru profită cetățenii respectivi și persoanele care practică cerșetoria. Mai sunt folosite scările de bloc sau chiar spațiile din diferite zone publice de la anumiți agenți economici. Rămânerea pe străzi pe timp ce noapte le poate pune în pericol viața persoanelor fără adăpost. Acestea sunt ridicate de unde sunt depistate și conduse la adăpostul Primăriei Târgu Jiu.
32 de locuri la Casa „Iris”
Florin Băluță, directorul Poliției Locale Târgu Jiu, a declarat că în ultimele zile s-a acționat în permanență pe străzile din municipiu. Chiar și pe timp de noapte s-a acționat în zonele unde persoanele ar putea să se adăpostească. Acestea au ajuns la Casa „Iris”, administrată de Primăria Târgu Jiu.
„Avem echipe care acționează în principalele zone 24 de ore din 24. Se urmărește și acest aspect de fiecare dată. Noi îi îndrumăm către Casa „Iris”, unde li se oferă o serie de facilități, precum un loc în care să doarmă, lenjerie, asistență medicală de bază la nevoie. Pot face duș acolo și au la dispoziție o bucătărie unde pot să își prepare hrana, precum și un spațiu unde pot să servească masa.
La Casa „Iris” sunt 32 de locuri și sunt ocupate în momentul de față 15 locuri. Sunt foarte multe riscuri pentru sănătate dacă se rămâne peste noapte afară. Din păcate, sunt și oameni fără adăpost care, din diferite motive, refuză asistența oferită la nivel local. Sunt situații în care chemăm și ambulanța”, a declarat Florin Băluță, directorul Poliției Locale din Târgu Jiu.