Bolnavii care își vor petrece Crăciunul la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu vor beneficia de un meniu special. Majoritatea pacienților beneficiază de hrană în valoare de 22 lei pe ziua de spitalizare, sumă care acoperă cele 3 mese.
Această sumă crește în funcție de boală, astfel că bolnavii de diabet sau cei oncologici, de exemplu, beneficiază de o normă de hrană de 33 lei pe zi. De sărbători, Crăciun și Revelion, bolnavii care rămân internați în Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu au parte de un meniu de sărbătoare, din care nu au lipsesc sarmalele, friptura și cozonacul. Deoarece înainte de Crăciun, unii pacienți țin post, există și un meniu religios pregătit special pentru ei (ciorbă de zarzavat cu orez, iahnie de fasole uscată, mâncare de cartofi etc).
Meniul este aprobat de dieteticieni
Potrivit asistenților dieteticieni, de Crăciun, meniul bolnavilor internați la SJU Târgu-Jiu va conține ciorbă de legume cu aripi de pui, ciorbă de perișoare, friptura de piept de pui cu piure de cartofi, sarmale, friptură de pui cu orez, friptură de vită cu orez și legume, friptură de pui cu cartofi ungurenești sau cu sote de fasole verde, portocale, cozonac.
De Revelion, pacienții care vor fi internați vor consuma, în funcție de dieta recomandată de medic, ciorbe de legume și carne de pui, sarmale, pulpă de vită sote cu mâncare de fasole verde sau cu pilaf de orez, friptură de pui cu cartofi natur, friptură de vită cu pilaf de orez, portocale și cozonac. În funcție de dieta recomandată de medicul currant, pacienții pot beneficia și de un supliment zilnic (compot, iaurt, smântână, napolitane, fructe, brânză etc),. Bucătăria Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a fost reabilitată și modernizată, în cursul anului 2020.
Recomandări cu privire la masa de sărbători
Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie, Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, spune că indiferent de situația abuzul de alimente generează probleme digestive.
„În perioada sărbătorilor se înregistrează cel mai mare număr de cazuri de probleme și afecțiuni digestive din tot anul. Sistemul digestiv este obligat sa îndure compoziția și structura unor alimente destul de grele, precum cărnurile grase, dulciurile, prăjiturile, băuturile răcoritoare, alcoolul și alte alimente nu tocmai sănătoase. Consumul acestor alimente grele în exces și combinația nefastă a unora dintre ele conduc la probleme precum arsurile gastrice, balonarea, constipația, diareea etc.
După sărbători ne confruntăm cu un număr mare de cazuri de colici abdominale, colici biliare, pancreatite acute sau acutizarea unor afecțiuni precum ulcerul gastro-duodenal, gastritele și așa mai departe. Există însă câteva metode prin care se pot evita aceste probleme supărătoare.”, a declarat medicul Cristina Cornoiu.