0.6 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO încheie anul 2022 cu profit și peste 11.000 de angajați

CEO încheie anul 2022 cu profit și peste 11.000 de angajați

Complexul Energetic Oltenia (CEO) încheie anul 2022 pe profit, după cinci ani consecutivi în care au fost înregistrate pierderi.

Administrația Complexului Energetic Oltenia va face publice datele din Bilanț în primăvara anului viitor. La realizarea profitului au contribuit prețurile mari la care a fost vândută energia electrică, precum și ajutorul de stat primit pentru achiziția certificatelor de CO2 Pe lângă profitul obținut după 5 ani de pierderi, producătorul de energie electrică pe bază de cărbune a realizat o premieră. A reușit să achiziționeze toate certificatele de CO2 pentru producția de energie din 2022, înainte de încheierea anului.

De asemenea, Complexul Energetic Oltenia reușește să păstreze peste 11.000 de salariați, cu toate că este în vigoare un Plan de restructurare și decarbonare care vizează inclusiv reducerea numărului de angajați. Planul a fost amânat temporar de la implementare, din cauza crizei energetice. Este de precizat că tot în 2022 CEO a rămas fără una din sucursale. Astfel, Termocentrala de la Craiova a fost externalizată de la 1 octombrie.

Funcționează cu 4 grupuri energetice

În momentul de față, la Complexul Energetic Oltenia sunt în funcțiune patru grupuri energetice. Sunt două grupuri pornite la Termocentrala Rovinari, unul la Termocentrala Turceni și unul la Ișalnița. La Sucursala Electrocentrale de la Rovinari produc energie grupurile numerele 4 și 6. La Termocentrala de la Turceni este pornit grupul energetic numărul 5, iar la Sucursala Electrocentrale Ișalnița este în funcțiune blocul energetic numărul 7. La acestea se adaugă grupul energetic numărul 1 de la Termocentrala Craiova care folosește lignit de la Complexul Energetic Oltenia, dar care nu mai funcționează în cadrul CEO. Livrările sunt în medie de 800 de MWh.

A fost amânată închiderea a două grupuri energetice

Este de amintit și că Guvernul a decis să amâne săptămâna aceasta închiderea a două grupuri energetice. Este vorba de blocurile energetice numerele 3 de la Termocentrala Rovinari și 7 de la Termocentrala Turceni. Grupurile ar fi trebuit să fie închise la finalul acestui an, însă s-a dispus amânarea închiderii până în luna octombrie 2023. Măsura a fost luată pentru că este în continuare nevoie de energie electrică, din cauza crizei din energie. Conform actului normativ, se aprobă amânarea până la data de 1 octombrie 2023 a închiderii a 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit privind decarbonizarea sectorului energetic, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.334/2022 şi a exploatărilor miniere aferente acestora.

„Prin actul normativ s-a aprobat amânarea închiderii grupurilor energetice pe bază de lignit Rovinari 3 (330 MW) şi Turceni 7 (330 MW) şi a exploatărilor miniere aferente acestora aparţinând Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A., pentru a nu pune în pericol buna funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional…Decizia a fost luată potrivit prevederilor Legii nr.334/2022 care precizează că în situaţie de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate, prin hotărâre, să aprobe amânarea închiderii unor capacităţi energetice cu funcţionare pe cărbune şi a exploatărilor miniere aferente sau repornirea grupurilor energetice închise şi a exploatărilor miniere aferente, cu respectarea legislaţiei de mediu şi a termenului de finalizare a decarbonizării sectorului energetic prevăzut la art. 3 şi în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgenţă aferente sectorului energetic”, se precizează într-un comunicat al Guvernului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS