-2.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjFNM vrea să blocheze în instanță noile investiții ale CEO

FNM vrea să blocheze în instanță noile investiții ale CEO

Reprezentanții Federației Naționale a Muncii (FNM) contestă Planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia și noile investiții anunțate încă de anul trecut.

Este vorba de construirea, în cadrul unor societăți mixte, a 8 parcuri fotovoltaice și a două grupuri energetice pe bază de gaze naturale la Turceni și la Ișalnița. Constantin Crețan, președintele Federației Naționale a Muncii, a declarat că, în cazul în care nu va fi reglementată problema aportului în natură pe care CEO și-a asumă la noile societăți mixte, atunci va depune o plângere în instanță pentru a le bloca.

Noile investiții se vor face pe haldele de steril din carierele miniere, respectiv pe fostele depozite de zgură și cenușă ale termocentralelor. Constantin Crețan a precizat că statul nu trebuie să cedeze sute de hectare de teren noilor firme, ci doar să le dea în folosință.

„În niciun caz nu trebuie să fie înstrăinate aceste terenuri către aceste sereleuri, ci date în folosință. Ele trebuie să rămână la actualul proprietar sau să revină foștilor proprietari de la care au fost preluate acum zeci de ani. Dacă nu va fi reglementată problema terenurilor, vom depune o solicitare la instanță pentru blocarea investițiilor prin Ordonanță Președințială”, a declarat Constantin Crețan, președintele Federației Naționale a Muncii.

Pentru construirea celor 8 parcuri fotovoltaice și a celor două grupuri pe gaze naturale, Complexul Energetic Oltenia s-a asociat cu trei companii: OMW Petrom, ALRO și Tinmar Energy. Parcurile fotovoltaice vor fi realizate de CEO în asociere cu OMW Petrom și Tinmar.

Acestea vor ocupa sute de hectare teren în haldele de steril din carierele miniere și la depozitele de zgură și cenușă de la termocentrale.

Consultanță pentru cei care vor să își recupereze terenurile

Organizația sindicală condusă de Constantin Crețan vrea să ofere consultanță juridică în mod gratuit gorjenilor care vor să își recupereze terenurile de la Complexul Energetic Oltenia. Sunt vizate și persoanele juridice sau autoritățile publice locale. Este vorba de suprafețe de teren afectate de lucrările miniere și care acum nu mai sunt folosite pentru activități de producție. În general, sunt haldele de steril sau depozitele de zgură și cenușă. Multe au fost amenajate pe terenuri preluate de la comunitățile locale și nu se știe exact în ce regim au intrat în proprietatea sau în administrarea companiilor miniere și energetice.

Constantin Crețan, președintele Federației Naționale a Muncii, a declarat că organizația pe care o reprezintă va oferi avocați pentru persoanele sau primăriile care vor să își recupereze terenurile de la Complexul Energetic Oltenia. Situația terenurilor preluate de minerit pentru activități miniere este una încurcată. Pentru unele au fost plătite compensații în urma unor negocieri, alte au fost preluate înainte de 1989. Unele au cadastre, altele nu au.

„Oferim avocați și servicii de consultanță juridică în mod gratuit pentru toți cei care vor să își recupereze terenurile de la Complexul Energetic Oltenia. Sunt terenuri care trebuie să revină la proprietarii de drept după ce zeci de ani au fost în administrarea companiilor miniere și energetice”, a mai declarat Constantin Crețan, președintele Federației Naționale a Muncii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS