Se caută un sculptor pentru noile busturi ale familiei Arethia și Gheorghe Tătărescu, de la Târgu Jiu.
Ministerul Culturii va relua procedura privind realizarea a două socluri pentru soții Tătărescu la Târgu Jiu. Potrivit primarului din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, este necesară procedura în fața Comisiei Naționale pentru Monumente, având în vedere că fără avizul acestui organism din Ministerul Culturii nu se poate ajunge la etapa de realizare a unor busturi pentru Arethia și Gheorghe Tătărescu, familia fostului prim-ministru al României, originar din Gorj.
Procedura de depunere de dosare și selecție a propunerilor venite din partea artiștilor va fi reluată în 2023. Ultima data când comisia s-a reunit au fost respinse toate propunerile depuse. Soții Tătărescu au avut două busturi, realizate de sculptorul Paul Popescu. În urma unor reclamații operele au fost date jos de pe socluri. Au trecut câțiva ani și problema nu a mai fost însă rezolvată.
Au respins primele propuneri
Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a declarat că speră ca din acest an, în urma avizului primit de la ministerul de resort, soții Arethia și Gheorghe tătărescu să beneficieze de busturile pe care le merită. Gheorghe Tătărescu este originar din județul Gorj. „Primele propuneri au fost respinse. Totul trece pe la Comisiei. Va exista o nouă ședință și sperăm că se va ajunge la o concluzie pozitivă și se va trece la realizarea busturilor pentru familia Tătărescu”, a declarat Marcel Romanescu, edilul din Târgu Jiu.
De numele Arethiei Tătărescu, fosta președintă a Ligii Femeilor Gorjene se leagă Ansamblul „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu. Soția fostului premier a fost cea care l-a convins pe sculptorul Constantin Brâncuși să ridice la Târgu Jiu un ansamblu dedicat eroilor care au pierit în Primul Război Mondial. Astfel, au fost realizate în perioada 1937 – 1938 sculpturile din travertin: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului, precum și opera din bronz Coloana Fără Sfârșit.