Complexul Energetic Oltenia a depus documentația pentru a obține avizul pentru construirea unui parc fotovoltaic lângă Sucursala Electrocentrale de la Rovinari.
Este vorba de etapa de încadrare în cadrul procedurilor de evaluare a impactului pe care proiectul îl are asupra mediului. Complexul Energetic Oltenia și-a propus ca, alături de un partener privat, să construiască un parc fotovoltaic cu o putere instalată de 75 de MW. Acesta va fi amplasat pe depozitele de zgură și cenușă închise ale Termocentralei de la Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Documentațiile pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Gorj până pe 6 februarie.
„APM GORJ anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către APM Gorj, în cadrul procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul Construirea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de circa 75 de MW pe depozitele de zgură și cenușă închise aferente SE Rovinari, propus a fi amplasat în oraș Rovinari, județul Gorj, titular CEO SE Rovinari”, conform Complexului Energetic Oltenia.
Vor fi 8 parcuri fotovoltaice
Parcul fotovoltaic de la Termocentrala Rovinari face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei.
CE Oltenia va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Investițiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro, iar prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României crește cu 30%. Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia (depozite închise de zgură și cenușă, respectiv halde interioare).
Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% – 50%. Intenția este ca energia electrică produsă să fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală. Pe lângă aportul celor doi parteneri, parcurile fotovoltaice vor beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare în proporție de 70% din valoarea investițiilor, precum și din alte surse. Conform estimărilor curente, parcurile vor furniza energie electrică sistemului energetic național începând cu 2024. Totodată, alături de Tinmar vor fi construite alte 4 parcuri fotovoltaice și un grup pe gaze naturale la Turceni. De asemenea, alături de ALRO va fi construită o centrale pe gaze naturale de 850 MW la Ișalnița.