Inconștiență din partea unor conducători auto care urcă la Rânca fără ca vehiculele pe care le conduc să fie echipate în mod corespunzător.
Unii turiști încearcă să înșele vigilența oamenilor legii. Au fost cazuri în care au și reușit, după ce la control au arătat cutii goale, în care nu se aflau lanțuri. Acestea sunt obligatorii, fie montate pe roți, fie în portbagaj, pentru a fi folosite la nevoie. La munte vremea se poate schimba brusc, iar vântul puternic poate aduce imediat zăpadă pe carosabil. În lipsa lanțurilor mașina poate să rămână blocată în zăpadă.
„Când drumul este curat și nu sunt probleme ei doar arată lanțurile la filtru și nu sunt obligați să le monteze pe roți. Atunci este clar, că se văd. Dar în perioadele cu aflux mare de turiști unii șoferi au reușit să mai păcălească și au arătat cutii goale. Sau aveau lanțuri să fie, pentru că nu se potriveau cu roțile de la mașinile lor. Le aveau cel mai probabil împrumutate de la prieteni, să le arate polițiștilor. De câteva ori am fost chemați în acest sezon să îi scoatem din zăpadă pentru că de fapt ei nu aveau lanțuri Asta este, dar se pot întâmpla și lucruri neplăcute iarna, la munte. E bine să nu ne jucăm cu astfel de lucruri. Faci o investiție de 200 – 250 de lei care îți poate salva viața. Când te prinde viscolul la munte, nu cred că te mai ajută la ceva o cutie goală pentru lanțuri. Cine pe cine păcălește?!”, a declarat Cristi Tudor, reprezentant al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova.
Drumarii au probleme cu turiștii care folosesc ATV-uri la Rânca
Angajații Secției de Drumuri Naționale Târgu Jiu au probleme în special în week-end-uri și cu turiștii care conduc ATV-uri. Aceștia circulă haotic pe carosabil și se angajează în manevre care le pot pune viața în pericol. De asemenea, sunt persoane care nu poartă nici casca de protecție. Un utilaj cu lamă a fost la un pas să treacă peste un ATV. Numai experiența deserventului a făcut ca o tragedie să nu se întâmple.
„Sunt mulți care pleacă la plimbare cu ATV-urile în zona montană. Fac tot felul de manevre și uneori își pun în pericol viața și generează probleme în trafic. Am avut un coleg care a fost la un pas să treacă peste un ATV condus de un tânăr. Făcea manevre periculoase cu el pe carosabil și șoferul de pe utilaj l-a observat la timp și abia a reușit să frâneze. A salvat o viață. Nu știu ce se întâmpla dacă îl prindea sub utilaj”, a declarat Cristi Tudor, reprezentant al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova.