4.8 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTermocentrala Craiova moare încet fără cărbunele de la CEO

Termocentrala Craiova moare încet fără cărbunele de la CEO

Termocentrala Craiova este la limită în ceea ce privește cantitățile de cărbune necesare pentru producerea agentului termic și a energiei electrice.

Potrivit lui Cristian Vasile, liderul de sindicat de la fosta sucursală electrocentrale din Complexul Energetic Oltenia(CEO), livrările s-au redus treptat, iar în această perioadă consumul de cărbune a crescut, ca urmare a scăderii temperaturilor. Conform sindicalistului, în depozitele Societății Electrocentrale Craiova mai sunt 20.000 – 25.000 de tone de cărbune. În mod normal, în această perioadă cantitatea minimă de cărbune din depozitul termocentralei ar trebui să fie de 200.000 de tone de lignit.

„Suntem legați ombilical de Complexul Energetic Oltenia pentru că depindem de cărbunele produs aici. Fără cantitățile necesare de lignit se oprește activitatea. Dacă se sistează acum livrările și la Craiova nu ar mai fi trimisă nicio tonă de cărbune în 3 – 4 zile am sista activitatea și nu am mai putea să producem nici agent termic și nici energie electrică. Trebuie să fie crescute cantitățile de cărbune care sunt trimise la termocentrala din Craiova. Este un grup pe cărbune și nu se poate funcționa altfel.

Am mai suplimentat cu gaze naturale, dar nu se face față. Sper să se ajungă soluții pentru că mai sunt 2 luni de iarnă cel mai probabil și nu cred că vom rezista dacă se va continua în ritmul acesta cu livrările de cărbune. Dacă nu se face centrala pe gaze, suntem ca și închiși. CEO își va reduce drastic producția de lignit în anii care urmează. Nouă ne-a promis directorul CEO, Daniel Burlan, că va trimite cărbunele necesar. Acum a fost schimbat. S-a dus și promisiunea”, a declarat Cristian Vasile, lider de sindicat la Termocentrala de la Craiova, externalizată din CEO în luna octombrie a anului trecut.

Vor centrală pe gaze naturale

Termocentrala de la Craiova are în prezent două blocuri pe lignit cu suport pe păcură și gaze și două cazane pe abur industrial care produc energie termică. Cele două grupuri au autorizație de mediu până în 2026 și sunt propuse pentru închidere până în 2025 conform planului de restructurare al CEO.

Complexul Energetic Oltenia a depus anul trecut la PNRR proiectul: „CPH 295MW pentru Societatea Electrocentrale Craiova SA” în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Obiectivul general al proiectului propus pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR îl reprezintă realizarea unei capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare de înaltă eficiență, de 295 MW, pentru Electrocentrala Craiova.

Investiție de 1,26 de miliarde de lei

Proiectului are în vedere obiective economice (reducerea semnificativă a consumului specific de combustibili, reducerea cheltuielilor de operare, reducerea costurilor specifice de producție pentru energia utilă), obiective sociale (creșterea accesibilității la Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică – SACET și sporirea confortului termic) si obiective de mediu (emisiile poluante în atmosferă sunt nesemnificative, nu cauzează niciun prejudiciu semnificativ obiectivelor de mediu).

„Operarea centralei se va face cu conformarea la cerinţele BAT privind emisiile de NOx, CO, pentru instalaţiile de ardere tip ciclu combinat gaze-abur. Valoarea rezultată a costurilor eligibile necesare pentru implementarea investiției este de 1.26 miliarde lei, diferența până la valoarea totală a proiectului, respectiv 378 milioane lei, va fi acoperită prin contribuția proprie a societăţii Electrocentrale Craiova SA care va prelua proiectul depus în PNRR.

Proiectul are o contribuție semnificativă la atingerea obiectivelor Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) 2021-2030 privind energia și clima, prin crearea de noi capacități de producție a energiei electrice cu emisii reduse de carbon, răspunzând obiectivului climatic al Uniunii Europene pentru 2030 și a obiectivului privind neutralitatea climatică până în 2050, prin reducerea semnificativă a emisiilor de GES”, conform Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS