0.6 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj55 de ani de la înființarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj

55 de ani de la înființarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale(CJCPCT) Gorj împlinește 55 de ani de la înființare.

Marți, 28 februarie, începând cu ora 11.00 la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu vor fi organizate mai multe manifestări dedicate evenimentului. Managerul CJCPCT Gorj, Pompiliu Ciolacu, a invitat la acest eveniment autoritățile locale din județ, directorii de cămine culturale, dar și colaboratorii instituției care au fost alături de noi, în timp, la acțiunile culturale.

Vor fi lansate revistele „Jiul de Sus” și „Portal Măiastra”, apărute la editura CJCPCT Gorj, dar se vor prezenta și noile evenimente culturale incluse în Agenda Culturală pe 2023. La sediul instituției, mai exact la sala „Florin Isuf”, începând cu ora 14.00, va avea loc vernisarea unei expoziții de pictură “E primăvară, iarăși primăvară!”. Pot fi admirate în cadrul acestei expoziții tablouri semnate de Larisa Mutu Mindoiu, Sergiu Plop, Florin Hutium, Emil Pieloiu și Florin Safta.

Manifestările de anul acesta

CJCPCT Gorj a fost mereu alături de cei care au venit cu propuneri pentru a organiza diverse evenimente culturale (festivaluri, târguri, simpozioane, sărbători sătești). „Centrul reia anul acesta organizarea Taberei de cercetare etnofolclorică „Constantin Brăiloiu” în județul Gorj, tabără care are ca obiectiv observarea stadiului actual al meşteşugurilor populare, verificarea păstrării obiceiurilor şi a ritualurilor moştenite din strămoși, dar și evidenţierea elementelor de specificitate ale portului popular, folclorului muzical şi coregrafic.

Organizăm anul acesta, în colaborare cu UAP filiala Târgu Jiu și Centrul de cercetare „Constantin Brâncuși” „Itinerare vizuale gorjene”, o expoziție de artă contemporană și artă populară la Veneția în luna martie, iar în luna aprilie va avea loc prima ediție a Festivalului Național de Folclor „Emilia Bubulac” la inițiativa profesoarei Emilia Drăgotoiu Nanu, referent în cadrul CJCPCT Gorj și coordonatoarea Ansamblului „Privighetorile Gorjului”. În luna iulie, CJCPCT Gorj organizează Festivalul „Bucătăria tradițională românească”, ediția I, la Polovragi. Va avea loc un atelier de gătit în aer liber, concursuri, dar va fi editată și o carte cu rețete tradiționale ale diferitelor preparate culinare.

Tot pentru prima dată, în luna septembrie se organizează Gala “Boema Culturală în Oltenia” la Târgu Cărbunești. Instituția noastră are și în 2023 în agenda culturală proiecte internaționale, regionale și naționale. Ne-am propus și anul acesta să promovăm şi să punem în valoare cultura tradiţională, tradițiile și obiceiurile încă păstrate în anumite zone din județul Gorj.”, conform CJCPCT Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS