4.5 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjUn fost prefect de Gorj cere repararea apartamentelor unde au fost aduse aduse modificări structurii de rezistență

Un fost prefect de Gorj cere repararea apartamentelor unde au fost aduse aduse modificări structurii de rezistență

Un fost prefect de Gorj, Corneliu Răducan Morega, solicită reparații la toate locuințele unde au fost executate lucrări de modificare și a fost afectată structura de rezistență.

Vizate sunt în special apartamentele, unde au fost efectuate lucrări fără autorizație. Răducan Morega, de profesie inginer constructor și arhitect, recomandă realizarea de expertize și remedierea problemelor.

„În ultima perioada am primit tot felul de semnale de la diferite persoane îngrijorate de executarea de diferite lucrări în apartamente fără autorizație de construire și fără consultarea unor specialiști. Obținerea autorizației de construcție este necesară în principal pentru următoarele tipuri de lucrări:

  • desființarea unor pereți,
  • construirea de pereți noi,
  • crearea de goluri (uși și ferestre noi) și alte asemenea.

În cazul în care au fost executate astfel de lucrări fără a avea autorizație de construire, recomand intrarea în legalitate a acestora în baza unei expertize tehnice. Aceasta va stabili dacă lucrările au fost făcute fără a afecta structura de rezistență a imobilului. În cazul în care au fost executate lucrări neconforme, expertul tehnic va recomanda măsuri compensatorii, astfel încât integritatea structurii de rezistență a imobilului să revină la starea inițială. Siguranța imobilelor în care locuim trebuie să fie prioritară față de confortul locuințelor, astfel încât recomand ca orice lucrare care implică dezafectarea unor elemente de construcție să fie făcută sub îndrumarea unui specialist.”, conform fostului prefect de Gorj, Corneliu Răducan Morega, inginer constructor și arhitect.

La Arcani se demolează o școală și o Biserică

Efectele cutremurelor din Gorj au fost unele grave în anumite localități. Este vorba de orașele Târgu Jiu și Tismana și alte trei comune: Arcani, Peștișani și Runcu. În comuna Arcani, de exemplu, autoritățile locale iau în calcul demolarea unei școli și a unei biserici. Cele două imobile sunt compromise în urma cutremurelor din 13 și 14 februarie. La școala din Arcani învață 50 de elevi. Aceștia vor fi relocați la altă unitate de învățământ.

„Școala este destul de afectată la structura de rezistență. Aici este problema, că dacă ar fi fost doar crăpături, cu tencuială ce trebuia reparată, atunci hai să zici că s-ar fi reparat. Soluția unei școli noi este mai ieftină decât consolidarea acestei clădiri…Avem probleme la două biserici, Sfinții Voievozi Mihail și Gavril din Arcani, din centru, și la Biserica Sfântul Dimitrie, tot din Arcani. La Biserica Sfinții Voievozi probleme sunt destul de grave, fiind o clădire foarte înaltă, și având în jur de 145 de ani. Acum doi ani s-au făcut subzidiri, pentru că s-a constatat că nu are o fundație solidă, care să poată să mențină. Probabil de asta nu s-a prăbușit. Acum vom lua hotărârea, dar cu tristețe vă spunem că s-ar putea să fie propusă spre demolare”, a declarat edilul din Arcani, Aristică Coiculescu.

Evaluarea autorităților

De precizat că în urma cutremurelor produse pe teritoriul județului Gorj, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-au luat hotărâri imediate de gestionare și eliminare a afectelor acestora. S-a avut în vedere, prioritar, să se intervină pentru gestionarea situațiilor de urgență semnalate, iar comisiile mixte formate în cadrul comitetului s-au deplasat în teren pentru constatarea efectelor negative, centralizarea datelor și prezentarea acestora în vederea inițierii demersurilor necesare revenirii la starea de normalitate.

Concret, comisiile mixte s-au deplasat la toate locațiile unde au fost semnalate probleme, iar din evaluările vizuale s-a constatat că s-au produs pagube la 121 de clădiri, astfel:

  • 27 de unități de învățământ;
  • 17 instituții publice;
  • o unitate medicală;
  • 20 de lăcașuri de cult;
  • 5 operatori economici;
  • 2 obiective turistice;
  • 24 blocuri de locuit;
  • 22 de construcții cu destinația casă de locuit,
  • 3 alte construcții.

De precizat că Guvernul a alocat până acum suma de 51 de milioane de lei pentru refacerea unora dintre clădirile afectate de cutremure. În ceea ce privește lăcașurile de cult, Raportul de evaluare pentru cele 25 de biserici afectate urmează să fie transmis Mitropoliei Olteniei, Secretariatului General al Guvernului și Secretariatului de Stat al Cultelor, măsurile stabilite urmând să fie comunicate ulterior.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS