1.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjSindicaliști nemulțumiți că grupul de la Ișalnița intră în rezervă tehnică de anul viitor

Sindicaliști nemulțumiți că grupul de la Ișalnița intră în rezervă tehnică de anul viitor

Un grup de sindicaliști din Complexul Energetic Oltenia (CEO) este nemulțumit de programul de închidere de grupuri energetice și cariere miniere.

Acesta pare să fi fost accelerat, pentru accesarea unor tranșe din Planul Național de Redresare și Reziliență. De altfel, primele două grupuri de la CEO trecute în rezervă tehnică vor fi 3 de la Termocentrala Rovinari și 7 de la Termocentrala Turceni. Acestea vor fi oprite pe 1 iunie și vor intra în rezervă tehnică, urmând să fie folosite pentru piața de echilibrare. Nicușor Văduva, lider de sindicat în cadrul Sucursalei Electrocentrale Ișalnița, din Complexul Energetic Oltenia, spune că termocentrala funcționează de o perioadă bună de timp cu un singur grup energetic. Este vorba de blocul energetic numărul 7. Perspectivele nu sunt deloc încurajatoare, având în vedere că și grupul respectiv este propus pentru intrarea în rezervă tehnică. Astfel, peste numai câteva luni la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița se va rămâne fără principala capacitate de producere a energiei electrice.

Oamenii nu știu ce vor face

Nicușor Văduva, lider de sindicat la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița, a precizat că grupul energetic numărul 7 ar trebui să intre în rezervă tehnică de la 1 ianuarie 2024. Prin urmare, mai sunt 9 luni de activitate continuă. De la 1 ianuarie, anul viitor, nu se știe ce se va întâmpla cu personalul. Este vorba de 550 de salariați. În opinia lui Nicușor Văduva, nu ar fi trebuit să fie luată vreo măsură legat de funcționarea blocului energetic 7, până când nu erau disponibile noile investiții, respectiv centrala pe gaze naturale de 850 MW.

„Planul de restructurare merge pe repede înainte. A fost închis mai întâi grupul energetic numărul 8. Acum avem în funcțiune grupul energetic 7. Planul actual este introducerea grupului 7 în rezervă tehnică de la 1 ianuarie 2024. Nu știm exact ce va presupune acest lucru. Ce vor face oamenii în perioada în care blocul energetic va fi în rezervă. Suntem 550 de salariați, dar sunt compartimente cu deficit de personal. Nu avem nici cantitățile necesare de cărbune. În mod normal, nu trebuie să se renunțe la capacități de producție până când nu sunt gata investițiile anunțate. Adică grupul pe gaze de 850 MW”, a declarat Nicușor Văduva.

Centrala pe gaze e încă pe hârtie

Complexul Energetic Oltenia pregătește pentru Termocentrala de la Ișalnița un grup energetic pe gaze naturale de 850 de MW. În prezent se lucrează la documentațiile pentru constituirea unei societăți cu capital mixt/SPV în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița. Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit. Din asociere va face parte compania ALRO.

Cota CE Oltenia deținută din capitalul social, de 59,9% din viitoarea societate mixtă, reprezintă o contribuție de 65 de milioane de euro. Investitorul selectat, ALRO SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect.

Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare care va fi încheiat între SPV și Ministerul Energiei. De asemenea, proiectul va beneficia de o finanțare bancară pentru care CE Oltenia a mandatat o bancă comercială importantă să acționeze în rol de aranjor al sindicalizării. Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița este anul 2026. Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS