-0.5 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAJOFM explică de ce firmele din Gorj nu mai găsesc forță de muncă

AJOFM explică de ce firmele din Gorj nu mai găsesc forță de muncă


AJOFM explică de ce firmele din Gorj nu mai găsesc forță de muncă. Și firmele din județul Gorj se confruntă cu lipsa lucrătorilor.

Cu toate acestea, la nivelul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă(AJOFM) Gorj sunt înregistrați peste 4.100 de șomeri. Conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj a explicat de ce angajatorii nu reușesc să facă rost de forța de muncă necesară.

În afară de faptul că o bună parte a personalului calificat a plecat în afara țării, mai există și nivelul de salarizare propus. Dar nu toate firmele oferă salariul minim pe economie. O problemă în a încadra lucrători o au și companiile care oferă lefuri mai bune și care caută chiar și muncitori necalificați. Romeo Chirac, șeful AJOFM Gorj, a precizat că mai este vorba și de necorelarea meseriilor căutate cu specializările şomerilor.

Nu vor lucrători în vârstă

O altă cauză importantă identificată cu privire la lipsa forței de muncă este vârsta potențialilor angajați.

„Am identificat câteva dintre cauzele pentru care angajatorii nu găsesc forță de muncă. Este vorba de necorelarea funcțiilor oferite cu specializările persoanelor. Oamenii sunt calificați în alte meserii sau au alte specializări decât cele solicitate pe piața muncii. Mai este și reticența la navetă din partea lucrătorilor. Mulți se feresc să facă naveta, cu toate că mai primesc și bonus, dacă au locul de muncă la distanță de casă. Vor să fie cu serviciul cât mai aproape de locuință.

Mai este o reticență din partea angajatorilor față de lucrătorii care au o vârstă mai înaintată. Pentru angajarea de persoane peste 45 de ani sunt subvenții acordate de la bugetul de stat. Mai este și pasivitatea persoanelor care beneficiază de ajutor social. Sunt persoane care primesc acel venit minim garantat și sunt mulțumite cu acest lucru. Dar nu de puțin ori am văzut că vin cu mașini scumpe la sediul AJOFM să își ia adeverința necesară”, a declarat Romeo Chiriac.

Predomină șomerii cu liceu sau cu 8 clase

Conform AJOFM Gorj, la nivelul județului sunt în momentul de față 4.193 de șomeri. Din total, 2.163 sunt femei. Din cei peste 4.100 de șomeri, numai o mie beneficiază de indemnizația de șomaj. Restul sunt șomeri neindemnizați. Rata șomajului la nivelul județului Gorj este de 3,51%.

Gorjul are printre cele mai mici rate ale șomajului din Oltenia, fiind depășit doar de județul Vâlcea cu 3,45%. În ceea ce privește studiile șomerilor:

  • 63 au studii postliceale,
  • 1.227 studii liceale,
  • 914 școală profesională,
  • 1.280 au studii gimnaziale,
  • 485 sunt absolvenți de școală primară.

Se pregătește prima bursă a locurilor de muncă

În același timp, se pregătește prima bursă a locurilor de muncă din acest an pentru județul Gorj. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj va organiza Bursa generală a locurilor de muncă peste o lună de zile. Evenimentul va avea loc pe 12 mai la Complexul Debarcader, din Târgu Jiu.

Sute de angajatori vor fi contactați după sărbătorile pascale să participe cu oferte la Bursa generală a locurilor de muncă. Este de așteptat ca peste o mie de locuri de muncă să se afle în oferta angajatorilor din județul Gorj și nu numai. La Bursa generală a locurilor de muncă sunt așteptați șomerii, persoanele care vor să își schimbe locul de muncă sau cei care se află în general în căutarea unui loc de muncă. În județul Gorj sunt în momentul de față peste 4.000 de șomeri. Cei mai mulți sunt neindemnizați, respectiv peste 3.000. Așadar, aceștia ar trebui să fie motivați să participe la Bursa generală a locurilor de muncă programată la Târgu Jiu luna viitoare.

Citeşte şi: Gorj: Jaf de 100.000 de euro din locuința unui tânăr de 21 de ani din Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS