Consiliul Județean (CJ) Gorj și-a propus să crească natalitatea în județ. De zeci de ani, sporul natural este negativ.
Prin urmare, de peste 3 decenii se nasc mai puțini gorjeni decât mor. De asemenea, acest lucru a fost scos în evidență la recensământul populației. Gorjul a pierdut la fiecare deceniu câteva zeci de mii de locuitori. Cea mai mare scădere a populației s-a înregistrat la ultimul recensământ. Astfel, Județul Gorj a pierdut aproape 27.000 de locuitori, potrivit datelor de la ultimul recensământ. Populația actuală a județului este de 314.684 de persoane, iar în 2011 era de 341.594 de persoane.
În ultimii 20 de ani, populația județului Gorj s-a redus cu peste 72.000 de locuitori, potrivit Direcției Județene de Statistică. De exemplu, numai municipiul Târgu Jiu a pierdut în ultimii 10 ani peste 7.000 de locuitori. În prezent, populația municipiului reședință de județ este de numai 72.000 de persoane.
Fonduri din PNRR pentru planingul familial din Spitalul Județean
Consiliul Județean Gorj are în vedere accesarea de fonduri europene pentru intensificarea activității de planing familial la nivelul unității de specialitate din SJU Târgu Jiu. A fost aprobat un proiect denumit „Dotarea Cabinetului de Planificare Familială din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu”.
Acesta va fi depus de către Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, în vederea finanțării acestuiadin PNNR. Valoarea totală a proiectului „Dotarea Cabinetului de Planificare Familială din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu” este de 329.035 lei.
„Sub-Investiția 1.5. urmărește dotarea și/sau reabilitarea a 119 cabinete de planificare familială cu puncte de diagnosticare a bolilor cu transmitere sexuală, scanner cu ultrasunete cu sonde ginecologice ultraportabile, microscop, echipament IT, frigider, vehicule de transport (electrice sau biciclete). Investiția va acoperi, de asemenea, costurile de formare a personalului medical care lucrează în cabinetele de planificare familială… Prin implementarea proiectului „Dotarea Cabinetului de Planificare Familială din cadrul Spitalului Județean de Urgență Tg-Jiu”, se urmărește mărirea adresabilității și venirea în întâmpinarea nevoilor comunităților locale (atât din mediul urban, cât și din cel rural), respectiv:
– consiliere cu privire la contracepția feminină și masculină;
– consiliere în legătură cu problemele de fertilitate;
– prevenția și depistarea precoce a infecțiilor cu transmitere sexuală;
– consiliere pregravidică, în timpul sarcinii și postpartum;
– consiliere preavort și postavort; consiliere în menopauză etc.”.
Citește și: O acrobată a murit după ce a căzut de la înălțime. Soțul nu a reușit s-o prindă