2.3 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO nu mai are specialiști pentru serviciile de mentenanță la termocentrale

CEO nu mai are specialiști pentru serviciile de mentenanță la termocentrale

Complexul Energetic Oltenia (CEO) admite că nu mai are specialiști pentru serviciile de mentenanță. În lipsa specialiștilor proprii, compania energetică a alocat sumele necesare pentru achiziția de servicii de mentenanță corectivă de avarie, asistența tehnică și revizii anuale la instalațiile generatoarelor de 330 MW de excitație statică, protecție și sincronizare aflate în exploatare la SE Turceni.

Bugetul aprobat pentru achiziția serviciilor de mentenanță este de peste 216.000 de lei. Conform CEO, pentru anul 2023 este necesară contractarea unor activități de service în Sucursala Electrocentrale Turceni pentru sistemele de protecții electrice, excitație statică și de rezervă și sincronizare ale generatoarelor grupurilor energetice 4 și 5 din următoarele motive.

„Nu există capabilitatea gestionării cu personalul propriu a instalațiilor menționate anterior pentru revizii complete în condiții de garantare a siguranței în exploatare a generatorului.

Este imposibil să se realizeze lucrările de revizie anuală conform normativelor energetice în vigoare la sistemele de excitație, protecție și sincronizare de la grupurile 4 si 5. Echipamentele actuale sunt scoase din fabricație din anul 2002. Nu se mai asigură specializare de personal. O specializare implică costuri foarte mari. Aceasta nu garantează că în 5-10 zile se poate forma un specialist.

Sunt activități complexe ce necesită experiență de PIF de minim 5 ani. De asemenea, necesită și cunoștinte profunde de energetică, electronică și calculatoare”, potrivit CEO.

Intervenții în caz de avarii

Conform CEO, serviciul va include verificări anuale complete și intervenții accidentale. Acestea vor garanta funcționarea în condiții de siguranță de către ingineri specialiști cu experiență în service și punere în funcțiune de minimum 5 ani pentru astfel de instalații.

„Intervențiile la evenimente de avarie vor fi eliminate prompt, în timp scurt. Nu vor conduce la perioade mari de indisponibilizare a grupurilor energetice. Pentru sistemul de protecții electrice tip REG 216 sunt proceduri complexe. Acestea au risc mare de a bloca întreg sistemul și de a deteriora și alte cartele procesoare.

Verificările anuale ale acestor echipamente se fac pentru a respecta următoarele normative și prescripții energetice. Verificarea unor instalații cu un grad mare de complexitate se face conform unor normative reglementate de specialist și proiectanți”, se menționează în documentațiile întocmite de CEO.

Citeşte şi: Un copil fugit de acasă a mers 130 km cu bicicleta într-o zi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS