Zonele din Gorj afectate de seismele de la începutul anului vor fi analizate de experți din Islanda.
Potrivit reprezentanților autorităților județene, aceștia au luat legătura cu Prefectura Gorj pentru a beneficia de sprijin, dacă va fi nevoie de analize și în teren. Partea de nord a județului Gorj a fost cea mai afectată de seismele din 13 și 14 februarie. Este vorba de comunele Runcu, Peștișani, Arcani, Lelești, precum și orașul Tismana.
Sute de gospodării prezintă diferite grade de afectare, respectiv fisuri. De amintit că luna trecută o echipă de specialiști din cadrul Serviciului Public Județean al Salvamont Gorj a executat o acțiune amplă de scanare cu dronele pe Cheile Sohodolului, în comuna Runcu. Aici au fost epicentrele multora dintre seisme. Inclusiv datele din scanări vor putea fi puse la dispoziția experților internaționali. Până acum analize legat de cutremurele din Gorj a făcut doar Institutul Național pentru Fizica Pământului.
Peste 2.100 de seisme
Este de precizat că Institutul Național pentru Fizica Pământului a dat publicității luna trecută un raport cu privire la seismele produse în Gorj. Conform INFP, Regiunea Nord Vest Târgu Jiu, Gorj a fost cunoscută, până de curând, ca fiind o zonă seismică care produce, de regulă, cutremure de suprafață mici şi moderate.
Începând cu 13 februarie 2023, odată cu producerea cutremurului de 5.2 ML, această zonă a devenit epicentrul cercetătorilor, în ceea ce privește reevaluarea hazardului și a riscului seismic în regiunea Olteniei şi a Carpaţilor Meridionali. Astfel, au fost înregistrate aproximativ 2.150 de cutremure, 36 dintre acestea având o magnitudine ≥ 3 ML.
Sistemul de tip dublet seismic
Sistemul de tip dublet seismic, înregistrat în zilele de 13 și 14 februarie, reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când există monitorizare seismică în această regiune. Cele trei cutremure cu magnitudini de 4.9 ML, respectiv 5.2 și 5.7 ML au fost resimțite cu intensitățile V-VI pe scara Mercalli în zona epicentrală şi au produs avarii minore şi moderate.
„Energia eliberată de cutremure este convertită în unde seismice ce se propagă la suprafața Pământului, iar cantitatea de energie eliberată este proporțională cu magnitudinea lor. O creștere cu o unitate a magnitudinii înseamnă o creștere de 30 de ori a energiei eliberate. Un cutremur cu anumită magnitudine poate fi echivalentă cu explozia subterană a unei anumite cantități de trinitrotoluen (TNT) sau a unei bombe nucleare. Energia unui cutremur se poate calcula folosind megatone de TNT ca unitate de energie. Bomba atomică de la Hiroshima a eliberat o cantitate de energie similară unui cutremur de magnitudine Mw=6”, potrivit INFP.
Explicațiile din raport
Conform raportului, aceste cutremure sunt de natură tectonică, seismicitatea din această zonă datorându-se tensiunilor acumulate la contactul dintre Platforma Moesică și orogenul Carpaților Meridionali. Soluțiile planelor de falie sugerează că aceste șocuri sunt de tip faliere normală și sunt produse de falii orientate NE-SV.
Sectorul sudic al Carpaților Meridionali constă din mai multe blocuri tectonice mai mici, comparativ cu cel nordic, la nivelul crustei fiind mai multe sisteme de falii cu orientarea determinată de lanțul muntos. Conform studiilor, cutremurele moderate din anii 1912 și 1963 au avut loc în Bazinul Hațegului, în intersecția faliilor FSC-SHB-ZFR-Fcio. Numărul mare de replici înregistrate după cutremurele moderate din Gorj se datorează dezvoltării Rețelei Seismice Naționale, care a permis o înregistrare și o detectare mai precisă a cutremurelor și microcutremurelor.
Cu siguranță că și cutremurele moderate din trecut au fost urmate de multiple replici, dar acestea nu au fost înregistrate anterior din cauza absenței instrumentelor de măsură și a nivelului de înțelegere a fenomenului seismic, se mai menționează în raportul INFP.
Expertize tehnice pentru două imobile afectate de seisme
De menționat că două imobile din Târgu Jiu, afectate de seisme, vor beneficia de expetize tehnice. Evaluările vor stabili gradul de afectare și în baza acestora vor fi întocmite proiectele și ulterior vor fi executate lucrările de reabilitare și consolidare. Au fost alocate fonduri pentru serviciile de expertiză tehnică la proiectul de consolidare a Grădiniței numărul 13. Suma alocată este de peste 17.000 de lei.
Expertiza tehnică pentru consolidarea, reabilitarea Palatului Copiilor din Târgu Jiu va costa peste 25.000 de lei. Ambele imobile au fost afectate de cutremurele din 13 și 14 februarie, care au fost urmate de peste 2.100 de replici. O altă clădire grav afectată este cea a Palatului Administrativ.
Aici își desfășoară activitatea Instituția Prefectului, Consiliul Județean și mai multe servicii deconcentrate. Pentru reabilitarea și consolidarea clădirilor afectate de cutremure au fost alocate sume din fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului. Și Palatul Administrativ din Târgu Jiu va fi supus unei expertize tehnice. În imobil încă își desfășoară activitatea instituțiile amintite.
Citește și: Utilaj de la Drumurile Naționale, implicat într-un accident rutier la Severin