8.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjCEO nu a finalizat de 8 ani transferul de proprietate în cazul UMC Berbești

CEO nu a finalizat de 8 ani transferul de proprietate în cazul UMC Berbești

Complexul Energetic Oltenia nu a finalizat încă transferul de proprietate în cazul Unității Miniere de Carieră Berbești, din județul Vâlcea.

Cu toate acestea, cele două cariere miniere din componența UMC, respectiv Alunu și Berbești, au fost preluate de CET Govora încă din anul 2015. Acum, CEO a aprobat fondurile necesare pentru întocmirea documentațiilor cadastrale și intabulare pentru terenurile ce au aparținut fostei UMC Berbești, actual CET Govora, în vederea realizării transferului de proprietate. Complexul Energetic Oltenia a cedat în 2015 carierele de lignit Berbeşti şi Alunu către CET Govora, principalul utilizator al cărbunelui din aceste cariere, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă iniţiată la vremea respectivă.

Au preluat activitatea, dar au rămas în aer actele

CET Govora a preluat activitatea de minerit, dar actele de transfer nu au fost perfectate. Cu toate acestea, au trecut 8 ani de când UMC Berbești nu se mai află în administrarea Complexului Energetic Oltenia.

„Se autorizează Ministerul Economiei să mandateze reprezentanţii statului în cadrul adunării generale a acţionarilor de la CEO pentru a aproba transferul activelor deţinute la Carierele Berbeşti şi Alunu către Societatea CET Govora SA. Asta împreună cu titlul creanţei deţinute de către CEO faţă de Societatea CET Govora.

Avantaje

Activitatea CET Govora depinde indisolubil de furnizarea de lignit de la aceste exploatări ale CEO…Cele două cariere au avut, încă de la înfiinţarea lor, ca destinaţie principală producţia şi furnizarea de lignit către CET Govora, deservind practic această centrală electrică de termoficare. În acest sens, întreagă infrastructură aferentă carierelor Berbeşti şi Alunu, adică liniile de cale ferată, a fost concepută şi executată pentru a transporta lignitul către CET Govora. La rândul său, CEO ar beneficia de o serie de avantaje ca urmare a transferării minelor Berbeşti şi Alunu către CET Govora, avantaje dintre care menţionăm:

a) reducerea costului unitar al tonei de cărbune de la 66,52 lei/tonă la 56,2 lei/tonă,

b) reducerea preţului anual al MWh de la 202,7 lei/MWh la 188,6 lei/ MWh,

c) reducerea cheltuielilor cu consumul propriu de energie electrică aferent celor două cariere,

d) reducerea cheltuielilor cu certificatele verzi aferente consumului de energie electrică,

e) îmbunătăţirea fluxului de numerar”, preciza documentul care a stat la baza OUG.

CEO vrea să scape de toate problemele

De asemenea, de-a lungul timpului, CET Govora a acumulat restanţe la plata lignitului, soluția finală fiind preluarea carierelor. Transferul efectiv al terenurilor a întârziat însă ani de zile. Acum Complexul Energetic Oltenia se află într-un amplu proces de restructurare și își va reduce treptat activitatea în sectorul minier. Va trebui să își pună actele în regulă până în momentul în care tot ce va mai însemna minerit și energie pe cărbune să fie preluat de o sucursală. Activitatea se va concentra, ulterior, în jurul grupurilor pe gaze naturale și a parcurilor fotovoltaice, dacă vor fi construite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS