Muncitori din Sri Lanka și Indonezia lucrează în Parcul Industrial de la Bumbești-Jiu. Zeci de persoane din Sri Lanka și Indonezia s-au mutat în ultimii doi ani în orașul Bumbești-Jiu.
Este vorba de familiile muncitorilor care lucrează în Parcul Industrial Gorj, cu sediul lângă fosta fabrică de armament, actuala Uzină Mecanică Sadu. Eftemie Popescu, directorul general al Parcului Industrial de la Bumbești-Jiu, din subordinea Consiliului Județean Gorj, a declarat că muncitorii veniți din Asia beneficiază de un salariu de 700 de euro, la care se adaugă masa și cazarea. În țările de origine salariul este și de 10 ori mai mic.
A fost motivul pentru care unii și-au adus și familiile în Gorj. „Au revitalizat competiția, sunt disciplinați, nu creează probleme Sunt dispuși la efort. Au și salarii bune, de 10 ori poate mai mari decât în țara lor. Trimit banii acasă. Au salariu masă cazare. Unii și-au adus și familia aici. Le place și se adaptează foarte repede.
Au 700 de euro salariul plus masă și cazaare față de 70 de euro la ei. Lucrează în confecții metalice, sudori, lucrători pentru prelucrarea lemnului. Și angajatorii sunt mulțumiți. Până acum sunt 12 angajați din Sri Lanka și Indonezia”, a precizat Eftemie Popescu.
Alternativă și la CEO
Directorul Parcului Industrial Gorj, de la Bumbești-Jiu, mai susține că o alternativă la Complexul Energetic Oltenia ar putea să fie un parc industrial. Eftemie Popescu, directorul Parcului Industrial Gorj, din subordinea Consiliului Județean Gorj, a declarat că parcurile industriale ar fi singura variantă certă și viabilă pentru a genera alternative la Planul de închidere a carierelor miniere și a grupurilor energetice din cadrul Complexului Energetic Oltenia.
Eftemie Popescu a declarat că inclusiv Parcul Industrial Gorj ar putea să constituie o alternativă, în cazul în care s-ar facilita preluarea câtorva zeci de hectare de teren de la Uzina Mecanică de la Sadu. Este vorba de activele din cadrul Sadu II care sunt dezafectate și chiar se degradează. Zona este plină de vegetație și chiar s-ar putea împăduri natural, dacă nu vor fi luate măsuri.
Nu mai au hale
În momentul de față, Parcul Industrial Gorj, singurul din județ, se întinde pe numai 18 hectare. Toate halele de aici sunt ocupate. În total este vorba de 17 firme cu aproape 600 de angajați. „Noi avem 18 hectare din 49 câte sunt în total în zona Sadu II. Alternativa la CEO este un Parc industrial care preia din forta de muncă care va rămâne după pensionări și care nu va avea alte alternative. Dar este nevoie să avem un mesaj clar dinspre UM Sadu ce planuri mai au legat de Sadu II, de platforma industrială care este abandinată în momentul de față.
Dacă ei au un plan de dezvoltare, este ok. Dacă nu, noi o putem prelua și pune în valoare. Am pierdut deja un mare investitor pentru că nu au preluat hala existentă acolo. Doream să o modernizăm. Dacă ne-am extinde până la 49 de hectare, altfel s-ar pune probleme și legat de CEO. Este aproape gata și Parcul de la Bălești de 10 hectare. În direcția aceasta ar trebui acționat, având în vedere și facilitățile de care beneficiază investorii care își desfășoară activitatea în parcuri industriale.”, a declarat Eftemie Popescu, directorul general al Parcului Industrial Gorj, din cadrul Consiliului Județean Gorj.
Singurul parc industrial din județ
Este de precizat că în momentul de față există un singur parc industrial în Gorj. Este vorba de Parcul Industrial de la Bumbești-Jiu. În anul 2003, s-a creat cadrul legislativ pentru formarea de parcuri industriale și astfel și în județul Gorj o suprafaţă formată din 186.200 m.p. teren si 38.000 m.p, clădiri au fost trecute din patrimoniul Companiei Naționale Romarm și administrată de U.M. Sadu II, în patrimoniul Consiliului Judeţean Gorj care le-a trecut în domeniul privat al judeţului Gorj, creând o societate comercială de administrare a lui, numită S.C. Parc Industrial Gorj S.A. Bumbeşti-Jiu.
Parcul Industrial Gorj Bumbeşti-Jiu este amplasat pe teritoriul oraşului Bumbeşti-Jiu, în zona de sud-est a oraşului. Activităţile acceptate în Parcul Industrial sunt: activităţi de prelucrări mecanice, activităţi de producție în diferite domenii, activităţi pentru industria uşoară, prelucrarea lemnului, servicii industriale diverse, activităţi de manipulare –depozitare și activităţi de cercetare și producţie tehnologică avansată și alte activităţi auxiliare. Principala facilitate este că firmele din parcurile industriale nu plătesc impozitele pe clădiri și terenuri.
Citeşte şi: Tren de marfă defect, între Băneasa şi Pantelimon