6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjCarierele miniere private din Gorj fac angajări

Carierele miniere private din Gorj fac angajări

Carierele miniere private din județul Gorj fac angajări. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj, mai multe posturi de ingineri minieri au fost oferite de angajatori din județ.

Potrivit lui Romeo Chiriac, directorul executiv al Agenției Județene pentru ocuparea Forței de Muncă Gorj, posturile au fost disponibile în oferta firmelor care au participat la ultima Bursă generală a locurilor de muncă, derulată la Târgu Jiu. Și CEO a scos la concurs anul trecut 10 posturi de inginer minier, însă activitatea carierelor miniere este în restrângere.

Pentru trei cariere miniere sunt aprobate planurile de închidere (Peșteana, Lupoaia și Husnicioara) și pentru patru se caută un operator autorizat care să întocmească Planurile de închidere(Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord). Prin urmare, mineritul din Gorj a intrat în linie dreaptă în vederea închiderii totale în următorii 7 ani.

CEO ar putea să exporte

Sindicatele spun că la nivelul Complexului Energetic Oltenia ar trebui să fie temperat programul de închidere a subunităților miniere și să se treacă la export de cărbune în statele vecine. „Complexul Energetic Oltenia ar putea să amâne cu mulți ani închiderea carierelor miniere. Este un combustibil de care este nevoie și de care va fi nevoie inclusiv în țara noastră. CEO ar putea să exporte cărbune, nu să închidă carierele miniere.

Sunt multe cariere private, inclusiv în județul Gorj care activează cu succes și nu le mai închide nimeni pentru poluare. Exportul de cărbune ar putea să fie o opțiune pentru Complexul Energetic Oltenia, mai ales că în statele vecine termocentralele pe bază de cărbune nu numai că nu se închid, dar reprezintă o prioritate. Numai noi le închidem. România și-a asumat ținte precise din închiderea carierelor de stat, dar nu scrie pe nicăieri ce se întâmplă cu sectorul minier privat”, a declarat Vasile Tivig, sindicalist din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Privații cu angajările, CEO cu pensionările

Peste 900 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia s-ar putea pensiona imediat. Romeo Chiriac, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj, a declarat că în urma discuțiile pe care le-a purtat anul acesta cu șefii Complexului Energetic Oltenia a rezultat că peste 900 de angajați îndeplinesc în acest moment condițiile de pensionare în baza Legii 197. Prin urmare, s-ar putea pensiona imediat, dacă nu vor fi probleme la casele de pensii.

În total, anul acesta 2.000 de salariați ar putea să fie pensionați treptat, prin raportare la Legea 197 din 2021 care a introdus condiții speciale de muncă în sectorul de producție de la Complexul Energetic Oltenia și de la alte companii. „Am discutat orientativ cu privire la politica de personal. Știu că sunt peste 900 de salariați care se încadrează la pensionare imediată, în baza Legii 197 din 2021, iar până la finalul anului se va ajunge la 2.000 de salariați, dacă se va aplica actul normativ respectiv.

Cel mai probabil, programul de reducere a numărului de salariați la CEO, stabilit prin Planul de restructurare se va face prin pensionări”, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS