Încă două săptămâni de deszăpezire pe Transalpina. Secția de Drumuri Naționale (SDN) Târgu Jiu continuă lucrările de deszăpezire pe cea mai înaltă șosea din țară, Transalpina.
Potrivit reprezentanților Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, utilajele de deszăpezire au trecut de kilometrul 39, după zona Rânca, după Vârful Păpușa. Estimările drumarilor erau optimiste în urmă cu o săpătmână în ceea ce privește durata lucrărilor. Între timp, vremea s-a schimbat. În zona montană chiar au revenit ninsorile. A fost nevoie de intervenții cu un utilaj de deszăpezire și pe tronsonul cuprins între Novaci și Rânca pentru îndepărtarea unui strat mic de zăpadă. În zona de creastă însă a nins și mai mult.
O dovadă a faptului că încă este o iarnă târzie la Rânca a fost pârtia din centrul stațiunii montane. Aici încă s-a putut schia săptămâna trecută. Între timp, zăpada s-a mai topit. Așadar, vremea le-a dat puțin peste cap planurile drumarilor gorjeni.
Utilajele de deszăpezire sunt echipate cu lanțuri
Activitățile de deszăpezire continuă, în ciuda condițiilor meteo. Drumarii îi sfătuiesc pe șoferi să nu riște să intre cu mașinile sau cu motocicletele pe tronsonul cuprins între Rânca și Obârșia-Lotrului. Utilajele de deszăpezire sunt echipate cu lanțuri.
„Se lucrează în fiecare zi de când s-a intrat pe tronsonul cuprins între Rânca și Obârșia-Lotrului. Se acționează numai cu utilajele cu lamă, având în vedere că nu știm ce se află sub stratul de zăpadă. Posibil să fie pietriș, bucăți de stâncă. Riscăm să distrugem celelalte utilaje. Cei dinspre Vâlcea au trecut de Stâna Ștefanu și vin înspre noi. Au venit și niște motocicliști dinspre Vâlcea și s-au oprit la stână și s-au întors pentru că este zăpadă pe carosabil. Estimez că vor mai fi 2 poate 3 săptămâni de lucrări.
În creastă avem zăpadă de 4-5 metri. După ce va fi înlăturată zăpada se va trece la punerea drumului în siguranță. Îi sfătuim pe șoferi pe cei cu motociclete să nu riște să intre pe șosea pentru că mai pot fi porțiuni cu gheață. Ziua se scurge apa de la zăpada topită și noaptea mai îngheață. În plus, pe tronsonul respectiv utilajele noastre sunt prevăzute numai cu lanțuri.
În fiecare zi când încheie activitatea drumul este închis din nou. Este păcat să se riște și să se intre pe un drum nesigur, care încă are zăpadă”, a declarat Cristi Tudor, reprezentant al Dirtecției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova. DN 67 C Rânca – Obârșia- Lotrului este închis oficial până la finalul lunii iunie.
Citeşte şi: Cinci persoane au murit în urma inundaţiilor devastatoare din Italia