Drumul Expres Târgu Jiu – Craiova a trecut de 70% în ceea ce privește realizarea studiilor și întocmirea documentațiilor tehnice și a actelor necesare în vederea obținerii avizelor pentru lucrări.
Cristi Tudor, reprezentant al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, a declarat că cele mai avansate sunt studiile geologice. Acestea sunt realizate în procent de 80%. De asemenea, teste în teren sunt gata în procent de 70%, analizele arheologice sunt finalziate în procent de 70%. „Studiul de Fezabilitate trebuie să fie predat pe 4 iunie.
Proiectarea tehnică în vederea obținerii de avize trebuie să fie predată pe 4 septembrie. Proiectul Tehnic trebuie să fie predat pe 4 decembrie 2023. Va urma obținerea Acordului de Mediu în baza documentațiilor. Drumul va avea 110 kilometri, din care 62,6 kilometri drum expres, iar restul regim de autostradă între Filiași – Craiova. Cel mai probabil vor fi 3 tronsoane de execuție pentru drumul expres și 2 tronsoane pentru autostradă”, a declarat Cristi Tudor.
Buget de 27 de milioane de lei pentru SF și Proiect
Contractul pentru Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic la Drumul Expres Craiova – Târgu Jiu are o valoare de 27 de milioane de lei. Este vorba de fonduri europene. Principalele servicii ale prestatorului, conform contractului, constau în: Elaborarea Studiului de Fezabilitate, ținând cont de aplicabilitatea în totalitate a legislației în vigoare;
Întocmirea documentației suport și Asistența acordată Autorității Contractante pentru depunerea și susținerea aplicației de finanțare;
Realizarea Proiectului pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire (PAC) și asistența tehnică până la obținerea Autorizației de Construire de către Autoritatea Contractantă;
Proiectul Tehnic de Execuție (PTE), ținând cont de aplicabilitatea în totalitate a legislației în vigoare;
Documentația de atribuire a contractului de execuție lucrări;
Asistența tehnică acordată Autorității Contractante în perioada derulării procedurilor de licitații pentru execuție lucrări.
Peste 100 de kilometri
Drumul Expres Craiova – Târgu Jiu va avea câte o stație peco pe fiecare sens de mers. Astfel, pe lângă stațiile peco tradiționale, vor fi amenajate stații pentru mașinile electrice, dar și pentru hidrogen, considerat combustibilul viitorului. După cum au precizat reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, vor mai fi amenajate și platforme care vor putea să fie concesionate unor agenți economici în vederea amenajării de unități de cazare sau alimentație publică, părcări sau alte spații comerciale. Drumul Expres Craiova – Târgu Jiu va fi de mare viteză care va trece prin 11 localități din Gorj. Țânțăreni, Turburea, Aninoasa, Săulești, Vladimir, Bărbătești, Jupânești, Târgu-Cărbunești, Scoarța, Dănești, Târgu Jiu.
Citeşte şi: Accident cu trei autovehicule implicate, în Drobeta Turnu Severin