9 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjStație de gaze naturale pentru cel mai mare grup energetic de la CEO

Stație de gaze naturale pentru cel mai mare grup energetic de la CEO

Termocentrala de la Ișalnița, din Complexul Energetic Oltenia (CEO) va beneficia de o instalație nouă pentru alimentarea cu gaze naturale.

Astfel, se fac în continuare pași pentru construirea celui mai mare grup pe gaze naturale de la Complexul Energetic Oltenia. Este vorba de un grup care va fi construit la Termocentrala de la Ișalnița. Acesta va înlocui cele două blocuri energetice existente la sucursala din Ișalnița. Se lucrează la documentațiile necesare în vederea realizării investiției.

Este nevoie de rezolvarea unor probleme de cadastrare pentru terenurile care vor fi folosite pentru stația de gaze naturale. Echipamentul nou va deservi grupul energetic de producere energie în ciclu combinat cu utilizare de gaze naturale (CCGT) cu o putere nominală de 850 MW. „Serviciu de dezmembrare documentaţie cadastrală teren şi obţinere număr individual de carte funciară pentru porţiunea de teren ce va fi alocată staţiei de gaze SRMP, pentru instalarea unui grup energetic de producere energie în ciclu combinat cu utilizare de gaze naturale (CCGT) cu o putere nominală de 850 MW”, conform CEO.

E nevoie de o companie mixtă

Se lucrează și la documentațiile pentru constituirea unei societăți cu capital mixt/SPV în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița. Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit. Din asociere va face parte compania ALRO. Cota CE Oltenia deținută din capitalul social, de 59,9% din viitoarea societate mixtă, reprezintă o contribuție de 65 de milioane de euro. Investitorul selectat, ALRO SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro.

„Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect. Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare care va fi încheiat între SPV și Ministerul Energiei. De asemenea, proiectul va beneficia de o finanțare bancară. Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița este anul 2026.”, conform Complexului Energetic Oltenia. Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a 2 centrale pe gaze la Turceni și Ișalnița și a 8 parcuri fotovoltaice în Gorj și Dolj.

Citește și: O tânără de 17 ani a găsit un portofel și l-a predat polițiștilor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS