-2.5 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjOperele lui Constantin Brâncuși, scanate 3 D în vederea restaurării

Operele lui Constantin Brâncuși, scanate 3 D în vederea restaurării

Operele lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu vor fi scanate 3 D, în vederea elaborării unui proiect de restaurare.

Institutul Național al Patrimoniului (INP) a alocat fondurile necesare pentru achiziția serviciilor de proiectare pentru elaborarea documentației proiectului tehnic – proiect fază unică pentru conservare restaurare componente artistice ale Ansamblul monumental „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuși. Bugetul este de aproape 360.000 de lei. Serviciile de analiză și verificare a stării operelor vor fi asigurate de luna viitoare. Vor fi strânse toate datele necesare cu privire la starea operelelor din piatră și bronz, în vederea elaborării documentațiilor pentru restaurare. Va fi nevoie și de obținerea avizelor pentru proiect și pentru lucrările propriu-zise de reabilitare complexă. „Se va avea în vedere utilizarea mijloacelor tehnologice de mare precizie cu identificarea condițiilor de conservare a componentelor artistice, determinarea umidității suprafețelor cu identificarea suprafețelor ce prezintă umiditatea în exces (măsurătorile se vor nota pe releveu) și măsurilor de intervenție. Realizarea releveului se va face prin metode clasice și avansate de relevare (scanare laser 3D, cu realizarea norului de puncte și a pieselor desenate prelucrate, piese 2D convenționale și piese 3D).”, conform Institutului Național al Patrimoniului.

Expertiză biologică

Institutul Național al Patrimoniului va solicita și o expertiză biologică pe toate tipurile de materiale, cu analiza efectelor umidității. Expertiza biologică va urmări identificarea stării actuale de conservare și va cerceta cauzele și evoluția degradărilor determinate de factorii biologici. Propunerile de intervenție vor cuprinde:

  • măsuri de eradicare și prevenție,
  • măsuri și restricții de intervenție pe elementele decorative,
  • recomandări de rețete,
  • soluții pentru oprirea activității biodeteriogenilor,
  • restaurarea suprafețelor degradate,
  • măsuri de aplicare și depozitare a soluțiilor în timpul șantierului;
  • buletine de analize mineralogice/petrografice/fizico-chimice/biologice realizate de specialiști/atestați MC;
  • se va realiza corelarea între părțile scrise, părțile desenate și partea economică”, conform documentațiilor INP.

Ansamblul are dosar depus la UNESCO

Ansamblul sculptural al lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, cunoscut și sub numele de Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, este un omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, proiectat și construit de Constantin Brâncuși. Cele patru componente sculpturale – Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit – sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1.275 de metri.

Realizarea monumentului „Calea Eroilor“ se datorează în bună parte soției primului ministru Gheorghe Tătărescu, Arethia Tătărescu. Ansamblul a fost inaugurat la data de 27 octombrie 1938. De atunci și până în prezent nu a beneficiat decât o singură dată de o restaurare complexă. Este vorba de perioada de dinainte de 2000 când modulele Coloanei fără sfârșit au fost demontate. Statul român încearcă de mai mulți ani să introducă Ansamblul de la Târgu Jiu în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Un dosar este în analiză la forul respectiv.

Citește și: Se deschide Bazinul de înot de la Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS