7.3 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTânăr din Rovinari, arestat preventiv pentru violență în familie

Tânăr din Rovinari, arestat preventiv pentru violență în familie

Un bărbat din Gorj a fost arestat preventiv pentru violență în familie. Pe 5 iunie, polițiștii din cadrul Poliției Rovinari au fost sesizați de o femeie de 41 de ani, din orașul Tismana, cu privire la faptul că în data de 12 mai, în timp ce se afla la domiciliul concubinului său din orașul Rovinari, ar fi fost agresată fizic de acesta.

Polițiștii au stabilit că în urma unui conflict spontan, bărbatul de 28 de ani i-ar fi aplicat mai multe lovituri concubinei sale.
În urma agresiunii, femeia a fost internată la spital și a fost supusă unei intervenții chirurgicale. Polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului. L-au reținut pentru 24 de ore, fiind bănuit de săvârșirea infracțiunii de violență în familie.

În cazul violențelor intrafamiliale, poliţia poate acţiona

Ieri, bănuitul a fost prezentat instanței de judecată. Față de acesta a fost dispusă măsura arestării preventive pentru 30 de zile.
Potrivit IPJ Gorj, în cazul violențelor intrafamiliale, poliţia poate acţiona în urma depunerii unei sesizări scrise la sediul unităţii de poliţie de pe raza de domiciliu a victimei (dacă e făcută de victimă se numește plângere, dacă e făcută de un martor se numește denunț), în urma unui apel telefonic la ofiţerul de serviciu al secţiei/unităţii de poliţie din zona respectivă, a unei solicitări la Serviciul Unic de Apel de Urgenţă 112 (care poate fi făcută de oricine are cunoştinţă de astfel de evenimente), a unei sesizări verbale făcută direct la agentul de poliţie care patrulează sau, poliția poate afla cu ocazia intervenției la un alt caz sau chiar din presă.

Plângerea penală prealabilă poate fi depusă şi de un mandatar

Victima trebuie să ştie că poate sesiza cu plângere prealabilă organul de cercetare penală sau procurorul. Dreptul de a depune o astfel de plângere are caracter personal şi aparţine părţii vătămate. Plângerea penală prealabilă poate fi depusă şi de un mandatar. În acest caz, procura trebuie întocmită special pentru acest scop şi trebuie să rămână anexată la plângere pe parcursul procedurilor.
Reamintim că poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu pentru 5 zile.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiști

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor. De asemenea, pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate. Dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale.

Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune obligații sau interdicții, precum evacuarea locuinței, păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS