18.1 C
Craiova
sâmbătă, 5 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaDonație importantă pentru Muzeul Național „Constantin Brâncuși”

Donație importantă pentru Muzeul Național „Constantin Brâncuși”


Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu și-a îmbogățit patrimoniul. Aseară a avut loc vernisajul a două expoziții ce cuprind lucrări de artă contemporană care constituie patrimoniul muzeului. Toate lucrările sunt donate instituției de către valoroși artiști din toate colțurile țării și din județul Gorj.

Expoziția „Contemplare” cuprinde 20 de lucrări de artă. Dintre acestea, 10 sunt sculpturi în lemn și piatră, semnate de artistul Grigore Patrichi-Smulți.

GRIGORE PATRICHI-SMULŢI s-a născut pe 3 august 1937, în Smulți, Galați și s-a stins pe 14 decembrie 2012, București. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucuresti, promotia 1966, la clasa profesorului Constantin Baraschi. A devenit membru al Uniunii Ariștilor Plastici din România în anul 1968. Lucrările de înaltă ținută artistică au fost donate de către familia sculptorului, Muzeului Național „Constantin Brâncuși”.

„Suntem onorați și profund recunoscători familiei, în special doamnei Ioana Patrichi – soția artistului și fiului- Bogdan Patrichi, pentru că ne-au ales să găzduim o parte din spiritul artistului, la Târgu Jiu. Lucrările vor face parte dintr-o expoziție de bază a muzeului. Suntem recunoscători tuturor celor peste 50 de artiști români care au donat lucrări muzeului nostru și s-au alăturat nouă pe acest drum, destul de anevoios, de a „zămisli” un muzeu Brâncuși la Târgu Jiu.

Mulțumim curatorilor care au ajutat la conceperea și organizarea acestor expoziții, artiștii Zuzu Caratănase și Ovidiu Ionescu, profesori la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, respectiv Universitatea Națională de Arte București.”, a declarat Denisa Șuță, directorul Muzeului Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

Citeşte şi: Pompierii intervin în şapte localități la gospodării inundate

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS