9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjPatru evenimente culturale majore organizate în stațiunea Polovragi

Patru evenimente culturale majore organizate în stațiunea Polovragi

Luna iulie se anunță una plină cu evenimente culturale în stațiunea Polovragi, din județul Gorj. Autoritățile locale împreună organizează: Tabăra de sculptură „Simboluri Dacice în Arta Lemnului din România”, Festivalului Național de Folclor Pastoral „Cheile Oltețului”, „Nedeia de Sfântul Ilie” și Festivalul „Bucătăria tradițională românească”.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Polovragi și cu Asociația pentru Dezvoltare Locală și Parteneriat Comunitar Polovragi, organizează ediția a VI-a a Taberei de sculptură „Simboluri Dacice în Arta Lemnului din România”.

Evenimentul are loc în perioada 1 – 9 iulie, pe platoul din fața Mănăstirii Polovragi. În acest an, cinci sculptori din Cluj, Vâlcea, Bihor, Vrancea și Gorj promit să realizeze sculpturi în lemn deosebite. Sâmbătă 1 iulie va avea loc deschiderea Taberei de sculptură „Simboluri Dacice în Arta Lemnului din România” în spațiul special amenajat pe platoul din fața Mănăstirii Polovragi, începând cu ora 11.00. Închiderea taberei va avea loc duminică 9 iulie, la ora 13.30.

Pensiuni pline la Polovragi

Tabăra de sculptură „Simboluri dacice în arta lemnului din România” este un proiect inițiat de Ion Cepoi și Pompiliu Ciolacu, în 2018 și are ca obiective principale conservarea și promovarea locală, regională și națională a simbolurilor dacice păstrate de-a lungul timpului în arta lemnului din România, precum și creșterea vizibilității culturale și turistice a zonei.

Sculpturile create în timpul taberei au adus mai mulți turiști în zona de sub munte, iar acest lucru îl arată pensiunile pline. Continuitatea și păstrarea tradițiilor în Polovragi sunt preocupări care dovedesc dragostea pe care o au oamenii pentru trecut.

Vor fi prezenți pentru 9 zile la Polovragi:

  • Adrian Ion Voican, sculptor în lemn cu drujba, născut în Măldărești, județul Vâlcea,
  • Gheorghe Bostănică – sculptor în lemn cu drujba, născut în Jariștea, județul Vrancea,
  • Nicolae Rotaru, sculptor, născut în Crasna, județul Gorj,
  • Ștefan Bara, sculptor, născut în Fildu de Sus, județul Sălaj,
  • Radu Florin Lazăr, cioplitor în lemn, născut în Dobrești, județul Bihor.

Și anul acesta sculptorii prezenți la Polovragi vor realiza câte trei sculpturi de fiecare. Tabăra de sculptură este unul dintre cele mai importante obiective turistice din zona de sub munte, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere.

Festival pastoral

De asemenea, în data de 19 iulie se va desfășura a V-a ediție a Festivalului Național de Folclor Pastoral „Cheile Oltețului”, iar în data de 20 iulie, are loc cea mai veche Nedeie din țară, Nedeia de la Polovragi. Cele trei evenimente fac parte din „Luna Culturii Polovrăgene”. Festivalul național de folclor pastoral „Cheile Oltețului” este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Polovragi. Președintele juriului va fi conf.univ. dr habil. Gabriela Nedelcu. Festivalul își propune

  • conservarea si popularizarea tradițiilor locale legate de viața păstorilor si de fenomenul transhumanței;
  • promovarea turistică a zonei;
  • perpetuarea si valorificarea scenică a tradițiilor românești in domeniul dansului, cântecului și portului popular;
  • păstrarea relațiilor de colaborare pe plan cultural, economic și a unității spirituale a comunităților păstorești din țară și din Mărginimea Sibiului.

Festivalul este deschis formațiilor artistice de amatori (ansambluri folclorice, grupuri folclorice, echipe de dansuri, soliști vocali si instrumentiști), formate din participanți de toate vârstele. Participarea la festival se realizează pe bază de invitație transmisă de organizatori. Numărul formațiilor este limitat.

Cel mai vechi bâlci din țară

„Nedeia de Sfântul Ilie” de la Polovragi are loc în fiecare an, în data de 20 iulie. La acest eveniment partener este CJCPCT Gorj. Bâlciul rămâne atracția principală pentru că, aici se puteau face schimburi sau cumpăra tot felul de obiecte gospodărești, hamuri, frânghii, caiele, șei și orice alte obiecte necesare pe tot parcursul anului și nu numai. Nedeia de Sfântul Ilie din Polovragi este un prilej de a admira frumusețea și sobrietatea costumului popular polovrăgean, o ocazie de a contempla măiestria și arta populară dar și implicarea coordonatorilor și susținătorilor pentru conservarea tradiției românești.

Simpozionul de gastronomie se organizează pentru prima dată anul acesta la Polovragi. Timp de două zile reprezentanți ai culturii din Dolj, Olt, Vâlcea și Gorj își dau întâlnire pentru a participa la Atelierele de gătit în aer liber. Bucătăria tradiţională este diversă şi cuprinde nenumărate obiceiuri şi tradiţii culinare, mâncăruri specifice, împreună cu obiceiuri provenite prin intersectarea culturii gastronomice cu tradiţii ale altor popoare.

Bucătăria din zona de sub munte

Bucătăria din zona de sub munte cuprinde atât bucate de zi cu zi, cât şi preparate speciale de sărbătoare, adică bucate de praznic rânduite în funcţie de anotimpul şi sărbătoarea pomenită. Un loc aparte îl au dulciurile, plăcintele, dulceţurile. Praznicele rânduite de Biserică au contribuit la cultura gastronomică românească, aducând o gamă foarte bogată de bucate de sărbătoare. Specifice praznicelor sunt mâncăruri precum cârnaţi, caltaboşi, piftia, cozonacul, sarmale. Micul dejun poate fi alcătuit din produse lactate:

  • lapte,
  • brânză,
  • iaurturi,
  • brânzeturi proaspete sau fermentate;
  • produse din carne: salam, şuncă, slănină;
  • ouă preparate fierte,
  • omletă,
  • ochiuri sau în diverse combinaţii cu legume şi carne,
  • fructe proaspete,
  • preparate sub formă de gemuri sau dulceţuri.

Citește și: O fetiță de 2 ani are nevoie de ajutor pentru a rămâne în viață

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS