Un simpozion dedicat artei culinare va avea loc la Polovragi, în județul Gorj.
Simpozionul „Bucătăria tradițională românească”, ediția I, se va desfășura timp de diouă zile la Polovragi.
Organizatori subt:
- Asociația „Turism Oltenia de sub munte”,
- Gal Parâng,
- Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj,
- Primăria Comunei Polovragi,
- Direcția Județeană pentru Cultură Gorj.
Acest eveniment se adresează atât publicului care vrea să deguste preparatele tradiționale, cât și specialiștilor prezenți pentru a discuta despre preparatele locale din mai multe județe și despre dezvoltarea punctelor gastronomice. Scopul acestui simpozion, desfășurat pentru două zile, 8-9 iulie, în Poiana Mănăstirii Polovragi este deschiderea unui nou capitol în cultura gastronomică gorjeană.
Redescoperirea tradițiilor gastronomice
Organizatorii și-au propus redescoperirea tradițiilor și aptitudinilor gastronomice, dar și punerea acestui simpozion pe harta gastronomică românească. Sunt așteptați la eveniment directorii Centrelor Județene de Cultură din Dolj, Olt și Vâlcea.
„Ne-am propus la simpozion să discutăm despre gastronomia românească, despre preparatele care sunt din zona de sub munte, dar și care au rămas de-a lungul timpului rețetele tradiționale în județele invitate.
Câte doi bucătari pentru a găti rețete locale vin din comunele:
- Baia de Fier,
- Polovragi,
- Alimpești,
- Bumbești Pițic,
- Crasna,
- Bengești Ciocadia,
- Novaci,
- Mușetești,
- Alunu,
- Slătioara,
- Vaideeni.
Prin acest eveniment se încearcă dezvoltarea puctelor gastronomice în zonă. Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că își pot autoriza punctele gastronomice, dar și că sunt susținuți în demersurile lor de către autorități. Acest eveniment să se dezvolte turismul cultural și circuitul gastronomic în zonă.”, a declarat Dorin Teodorescu, președintele Asociației „Turism Oltenia de sub munte”.
Gătite în fața publicului
În fața publicului, duminică, 9 iulie, vor fi gătite mâncăruri tradiționale în țăst, iar rețetele locale vor fi incluse într-o carte care va fi editată după acest Simpozion, de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
Pompiliu Ciolacu, managerul CJCPCT Gorj, își dorește ca prima ediție a simpozionului „Bucătăria Tradițională Românească” să se bucure de atenția celor care vin la Polovragi, la acest sfârșit de săptămână. Gastronomia românească este un subiect amplu. Drept urmare, etnologul și-a propus să-l trateze în detaliu cu specificul fiecărui județ invitat.
„Așadar puteți degusta rețete vechi, dar și să participați la dezbateri în cadrul acestui simpozion. Evenimentul se adresează atât publicului larg și curios, cât și specialiștilor”, spune managerul CJCPCT Gorj, Pompiliu Ciolacu. De asemenea, în Poiana Mănăstirii Polovragi turiștii au posibilitatea să îi vadă până pe 9 iulie la lucru și pe cei cinci sculptori veniți la ediția a VI-a a Taberei de Sculptură „Simboluri Dacice în arta lemnului din România”.
Citește și: Aparegio continuă debranșarea asociațiilor de proprietari la Motru