4 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO, în pragul imploziei din cauza Planului de externalizare a mineritului

CEO, în pragul imploziei din cauza Planului de externalizare a mineritului

Complexul Energetic Oltenia este în pragul imploziei din cauza Planului de externalizare a mineritului.

Scandal la Complexul Energetic Oltenia, din cauza secretizării Planului de externalizare a mineritului. Parlamentarii și sindicatele solicită date administrației cu privire la inițiativa respectivă. Astfel, unul dintre parlamentarii de Gorj are o solicitare către șefii Complexului Energetic Oltenia.

Este nevoie să fie făcut public planul de externalizare a activităților miniere din cadrul companiei energetice. Astfel, intenția este de a scoate mineritul din Complexul Energetic Oltenia, prin înființarea unei filialei pe lignit.Deputatul de Gorj, Claudiu Manta, a declarat că este obligatoriu ca Directoratul să comunice în detaliu tot ce dorește să facă. Angajații trebuie să cunoască tot ce se va întâmpla la nivelul companiei în viitorul apropiat.

„Directoratul să iasă să comunice despre filiala pe lignit. Nu se poate să continue această lipsă de transparență și de colaborare cu partenerii sociali și cu toată lumea până la urmă. Este o companie a statului român controlată de Ministerul Energiei. Acest minister face parte din Guvern. Este de datoria administrației să explice planurile pe care le are legat de activitatea companiei energetice și să spună care sunt intențiile legat de filiala pe lignit.”, a declarat Claudiu Manta, deputat de Gorj. 

Sindicatele amenință cu proteste

Sindicaliștii din Complexul Energetic Oltenia sunt nemulțumiți față de modul în care colaborează cu administrația colosului enegetic. Cele patru federații sindicale vor să afle mai multe despre înființarea filialei pe lignit. În acest sens, consideră că se impune o ședință sau mai multe discuții lămuritoare.

Conținutul acestora va trebui ulterior să fie comunicat salariaților. Cele patru federații reprezentative din CEO chiar amenință cu proteste dacă administrația CEO nu va da curs solicitării. Nu se știe câți angajați vor fi preluați de viitoarea societate și cum va funcționa.

Sindicatele cer consultări. În caz contrar vor declanșa proteste.

„Ținând cont de starea de tensiune și îngrijorare a salariaților, determinată de apariția în spațiul public a unor articole și a unor luări de poziție din partea unor persoane privind externalizarea unor activități din societate, precum și lipsa dumneavoastră de reacție pentru combaterea sau confirmarea acestora, ne determină să acționăm în acest sens, prin declanșarea unor acțiuni de protest”, potrivit celor patru federații sindicale din Complexul Energetic Oltenia.

Separă mineritul de CEO

Este de amintit că administrația Complexului Energetic Oltenia pregătește externalizarea carierelor miniere. Va fi înființată o filială în care își vor desfășura activitatea subunitățile miniere din județul Gorj. În acest sens, acționarii Complexului Energetic Oltenia pregătesc un proiect de divizare parțială a companiei, în scopul externalizării activității miniere care va fi preluată de o filială nouă. Aceasta nu va mai avea legătură cu producția de energie, ci doar cu producția de cărbune(situația fostei Societăți Naționale a Lignitului Oltenia).

O decizie privind divizarea parțială a CEO și constituirea filialei pe lignit va fi luată în ședința Adunării Generale a Acționarilor CEO din data de 3 august. Un proiect în acest sens este trecut pe ordinea de zi. Măsura înființării unei filiale pe lignit este prevăzută în Decizia de aprobare a Planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia. Planul are două componente: înființarea de noi capacități și reducerea celor existente.

CEO va păstra termocentralele

Astfel, în urma divizării parțiale, CEO va păstra termocentralele, iar carierele miniere vor fi preluate de filială. Potrivit Planului de restructurare al CEO, la Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. Din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de:

  • Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027,
  • Cariera Pinoasa care se va închide în 2030,
  • Cariera Roșiuța care se va închide în 2029,
  • Cariera Roșia care se va închide în 2030.

După închidere, activitățile de ecologizare vor dura 1 an, iar mineritul va dispărea complet. În ceea ce privește politica de personal, de la 10.000 de angajați CEO va rămâne în 2026 cu 4.500, iar în 2030 cu 2.613. Se propune și două grupuri pe gaze naturale(la Turceni și Ișalnița) și opt parcuri fotovoltaice noi(în Gorj și Dolj).

Citește și: Un gorjean și-a aruncat mobila în albia râului Amaradia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS