8.4 C
Craiova
joi, 21 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBancă de stocare sânge pentru Spitalul Județean din Târgu Jiu

Bancă de stocare sânge pentru Spitalul Județean din Târgu Jiu

Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu va beneficia de o bancă modernă pentru stocarea de sânge.

Pacienții secțiilor Cardiologie, Neurologie și nu numai, din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, vor beneficia de echipamente medicale vitale. Administrația Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu a alocat suma de 786.000 de lei pentru a achiziționa în această vară aparatură pentru monitorizare și investigații medicale.

Între echipamentele propuse pentru achiziție sunt:

  • electrocardiograf,
  • aparate măsurare debit cardiac,
  • aparat terapie combinată,
  • aparat magnetoterapie,
  • electroencefalograf,
  • aparat măsurare perfuzie cerebrală,
  • o bancă de stocare sânge.

Este vorba de un aparat special de răcire fabricat din oțel. Prezintă rafturi reglabile, cu garnitură magnetică. Poate fi blocat cu cheie și are refrigerare ventilată cu dezghețare automată. Prezintă afișaj LCD, alarme de temperatură min/max, ușă deschisă și alarmă de întrerupere a curentului, recorder săptămânal pe disc.

Au renunțat la recoltarea de țesut osos

Capacitatea unei bănci de sânge este de 150 de litri și poate ajunge în funcție de echipament la 630 de litri. O bancă de sânge permite păstrarea sângelui sau a plasmei în condiții optime în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu. Din păcate,unitatea medicală nu se mai axează pe două proiecte importante.Este vorba de înființarea unei Secții independente de Traumatologie, precum și a unui compartiment de recoltare osoasă.

Medicul Bogdan Niculescu, fostul șef al Secției Ortopedie, a declarat că nu mai este implicat în activitatea de management și nu mai sunt de actualitate proiectele anunțate în trecut.

„S-a renunțat la Secția Traumatologie, unde ne gândeam la o supraspecializare a medicilor – umăr, șold, protezare. Mai aveam în plan recoltare osoasă, transplant de țesut pentru banca de os de la Spitalul Colentina. De acolo puteam cere și noi, când aveam nevoie de astfel de țesuturi. Nu ai cum să ceri, dacă nu depui. Recoltările se puteau face destul de ușor. Era important să intrăm în programul respectiv. S-a renunțat la aceste proiecte. Eu am rămas la spital și îmi desfășor activitatea curentă de control și intervenții chirurgicale”, a declarat Bogdan Niculescu, medic în cadrul Secției Ortopedie, din Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu.

Citeşte şi: Gorj: Crăpături vizibile în scoarța terestră între Bâlta și Arcani

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS