Autoritățile din Gorj au descoperit până acum în urma controalelor două cămine de bătrâni care funcționau ilegal. Unul era la Țicleni și altul la Târgu Jiu. Astfel, Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj a identificat miercuri un centru de bătrâni neautorizat, pe raza municipiului Târgu Jiu.
IPJ Gorj a primit sarcini de la prefectul județului Gorj pentru efectuarea unor verificări suplimentare, în vederea depistării rapide a acestor situații. Conform informațiilor primite, în centru sunt 27 de persoane vârstnice. Autoritățile județene au început miercuri demersuri pentru relocarea bătrânilor găsiți în centrul care funcționa fără autorizație de la organele statului. Firma care administrează centrul de la Târgu Jiu mai are două locații, acestea fiind autorizate. Centrul de la Târgu Jiu care funcționa fără avize se află în cartierul Șișești.
Centru clandestin la Țicleni
Un alt centru clandestin, care funcționa la Țicleni, a fost închis luni de autoritățile din Gorj. Prin urmare, la una dintre locațiile verificate, în orașul Țicleni, s-a constat că acesta funcționa fără licență. S-au aplicat amenzi în cuantum de 32.000 de lei, fiind întocmit și un dosar penal. În acest centru au fost identificate 7 persoane care ulterior au fost relocate (6 dintre aceștia în locuință proprietate personală sau ale aparținătorilor, iar 1 a fost preluat de către asistenții sociali din localitatea de domiciliu – Bălănești, urmând să fie găsită o soluție de relocare într-un centru specializat sau la un spital).
Potrivit Prefecturii Gorj, din discuțiile purtate atât cu persoanele în cauză, cât și cu aparținătorii acestora, beneficiarii erau bine îngrijiți, iar până în acest moment nu a fost semnalat vreun abuz asupra acestora sau indicii că aceștia ar fi avut de suferit. Polițiștii au deschis însă un dosar penal pe numele patroanei centrului de la Țicleni.
„Ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Gorj s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că o femeie de 45 de ani, din municipiul Târgu Jiu, în calitate de președinte al unei asociații, în perioada 1 ianuarie – 10 iulie, ar fi obținut venituri din prestarea de servicii sociale, precum cazare, masă, asistență socială și psihologică către diverse persoane vârstnice, pe care nu le-ar fi declarat organelor fiscale. Activitățile menționate erau prestate la un imobil din orașul Țicleni, aflat în proprietatea femeii. Polițiștii efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.
Amenzi de 160.000 de lei
În urma controalelor de luni au fost aplicate amenzi de peste 160.000 de lei. Comisii mixte au verificat centrele de stat sau particulare, cu domeniul de activitate în asistență pentru copii, persoane vârstnice și persoane cu dizabilități din județul Gorj. Au fost identificate următoarele deficiențe:
- transport hrană cu mijloc de transport neautorizat și fără respectarea cerințelor de igienă;
- funcționare fără autorizație de securitate la incendiu, instalații de semnalizare, detectare și alarmare nefuncționale,
- instalația de detecție la incendiu aferentă construcției a fost dezafectată, nerespectându-se cerințele care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu și a normelor tehnice în vigoare;
- lipsa elementelor de identificare la produse alimentare și a probelor de alimente;
- depozitare alimente în condiții necorespunzătoare;
- etichetare incompletă a materiilor prime;
- lipsa autorizației de sănătate și securitate în muncă, nerespectarea periodicității instruirilor specifice;
- primirea la locul de muncă a persoanelor fără încheiere în formă scrisă a contractului de muncă;
- lipsa regulamentelor de ordine interioară, a registrelor specifice.
A fost aplicat un număr total de 38 de sancțiuni, din care 21 amenzi contravenționale în cuantum total de 160.500 lei și 17 avertismente.
Încă 20 de centre verificate
Marți și miercuri au fost verificate încă 20 de centre de stat sau particulare, cu domeniul de activitate în asistență pentru copii, persoane vârstnice și persoane cu dizabilități din județul Gorj. Un centru aparține unei asociații, iar restul sunt publice, gestionate de către DGASPC Gorj. Au fost identificate, printre altele, următoarele deficiențe:
- nu era afișat meniul;
- nu erau afișate informații privind tarifele, sau alte informații relevante, înainte de încheierea contractelor;
- substanțe dezinfectate în cantități insuficiente;
- nu se realizează corespunzător gestionarea deșeurilor medicale;
- centrul nu este dotat cu sistem/sursă de alimentare cu energie electrică pentru servicii de securitate, respectiv grup electrogen.
A fost aplicat un număr total de 13 de sancțiuni, din care 5 amenzi contravenționale în cuantum total de 22.600 lei și 8 avertismente.
Citeşte şi: Femeie amendată cu 1.000 de lei pentru că a aruncat gunoi pe o stradă din Târgu Jiu